De Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker is door de Europese staatshoofden en regeringsleiders officieel voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat schrijft Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op Twitter.

Zoals verwacht heeft de Britse premier David Cameron op de Europese Raad een stemming afgedwongen over de voordracht van Juncker. 26 van de 28 staatshoofden en regeringsleiders stemden voor, enkel Cameron en zijn Hongaarse collega Viktor Orban stemden tegen. Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy maakte dat bekend op zijn afsluitende persconferentie.

Het is nu aan het Europees Parlement om de nominatie van Juncker goed te keuren met een absolute meerderheid. Volgens Van Rompuy vindt die stemming op 16 juli plaats, hij heeft er alle vertrouwen in dat Juncker een meerderheid achter zich zal krijgen. Diezelfde avond wordt in Brussel een extra Europese top georganiseerd. Daar zal gepraat worden over de andere in te vullen Europese topjobs, zei Van Rompuy. Ook Juncker is op die top uitgenodigd, om het te hebben over de prioriteiten voor de komende vijf jaar.(Belga/AVE/TE)

De Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker is door de Europese staatshoofden en regeringsleiders officieel voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat schrijft Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op Twitter.Zoals verwacht heeft de Britse premier David Cameron op de Europese Raad een stemming afgedwongen over de voordracht van Juncker. 26 van de 28 staatshoofden en regeringsleiders stemden voor, enkel Cameron en zijn Hongaarse collega Viktor Orban stemden tegen. Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy maakte dat bekend op zijn afsluitende persconferentie. Het is nu aan het Europees Parlement om de nominatie van Juncker goed te keuren met een absolute meerderheid. Volgens Van Rompuy vindt die stemming op 16 juli plaats, hij heeft er alle vertrouwen in dat Juncker een meerderheid achter zich zal krijgen. Diezelfde avond wordt in Brussel een extra Europese top georganiseerd. Daar zal gepraat worden over de andere in te vullen Europese topjobs, zei Van Rompuy. Ook Juncker is op die top uitgenodigd, om het te hebben over de prioriteiten voor de komende vijf jaar.(Belga/AVE/TE)