‘Je kunt geen 650.000 e-mails doornemen in acht dagen’

Donald Trump spreekt op een rally in Sterling Heights, Michigan op 6 november 2016. © AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zondag verklaard dat zijn rivale Hillary Clinton beschermd wordt door een frauduleus systeem.

Hij deed dat naar aanleiding van de brief van FBI-chef James Comey van zondag, waarin staat dat er tijdens het meest recente onderzoek naar Clintons e-mails geen bewijzen werden gevonden van crimineel gedrag. Bij Clintons campagne klinkt dan weer opluchting dat de zaak achter de rug is.

‘Je kunt geen 650.000 e-mails bekijken in acht dagen tijd. Dat is niet mogelijk mensen’, zei Trump. ‘Hillary Clinton is schuldig. Zij weet dat, de FBI weet dat en het volk weet dat, dus nu is het tijd op het recht te laten geschieden door naar de stembus te gaan op 8 november’. Trump noemde het e-mailschandaal eind oktober het grootste schandaal sinds Watergate, en gebruikte het steeds opnieuw om de aanval in te zetten tegen ‘crooked Hillary’.

‘Wij zijn tevreden dat deze zaak opgelost is’, aldus woordvoerster van de Clinton-campagne Jennifer Palmieri. Woordvoerder Brian Falllon tweette dan weer dat hij niets anders verwacht had van het nieuwe FBI-onderzoek. Clinton repte zelf geen woord over de zaak tijdens een campagnebijeenkomst in Cleveland, Ohio. Volgens bronnen zal de Democrate ook niet meer ingaan op de zaak tijdens de laatste rechte lijn naar de presidentsverkiezing van dinsdag, en wil ze zich concentreren op ‘haar positieve boodschap’ voor het land.

FBI-chef Comey maakte negen dagen geleden bekend dat op de computer van ex-parlementslid Anthony Weiner nieuwe e-mails ontdekt waren. Eerder onderzoek naar het gebruik van een private e-mailserver door Clinton toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, werd in juli afgesloten met de conclusie dat Clinton zeer onvoorzichtig was geweest, maar niets had gedaan waardoor ze strafrechtelijk moest worden vervolgd.

Het nieuws van het nieuwe onderzoek sloeg in als een bom voor Clinton, die haar voorsprong op Trump zag inkrimpen. Clinton en haar campagneteam uitten scherpe kritiek tegen Comey omdat hij zo kort voor de verkiezing dergelijk nieuws naar buiten bracht.

Partner Content