Een Japanse man heeft een proces aangespannen tegen een universiteit voor vrouwen. De school weigerde namelijk zijn aanvraag, zo bericht Britse omroep BBC.

'Geen discriminatie volgens grondwet'

De anonieme man wil diëtist worden en wilde daar een opleiding voor volgen aan de vrouwenuniversiteit van Fukuoka in het zuidwesten van Japan. Dat schrijft Bangkok Post. Het zou de enige openbare universiteit in de regio zijn die de opleiding aanbiedt. De weigering van zijn studieaanvraag zou als genderdiscriminatie bestempeld kunnen worden, vindt de man.

De Japanse grondwet stelt dat niemand gediscrimineerd mag worden omwille van zijn of haar gender en dat iedereen het recht heeft op gelijk onderwijs, verklaart de BBC. 'Een openbare universiteit is een openbare instelling die onderhouden wordt door belastingen', staaft de anonieme Japanner zijn klacht. 'Als mijn aanvraag geweigerd wordt, wordt het voor mij moeilijker om diëtist te worden. Ik zou dan gedwongen worden naar een universiteit in een andere prefectuur te gaan of aan een private school les te volgen.'

'Al 91 jaar onderwijs voor vrouwen'

Volgens de advocaat van de man is het de eerste keer dat de grondwettigheid van een openbare vrouwenuniversiteit in Japan wordt betwist. De Japanner eist een vergoeding en wil dat zijn aanvraag alsnog aanvaard wordt.

In november maakte de man reeds bekend dat hij de instelling wilde aanklagen. Toen zei een universiteitsmedewerker volgens de BBC, dat 'we al 91 jaar lang onderwijs voor vrouwen promoten. We zijn vastberaden onderwijs te blijven aanbieden om vrouwen voor te bereiden op leiderschapsrollen.' (WB)

Een Japanse man heeft een proces aangespannen tegen een universiteit voor vrouwen. De school weigerde namelijk zijn aanvraag, zo bericht Britse omroep BBC.De anonieme man wil diëtist worden en wilde daar een opleiding voor volgen aan de vrouwenuniversiteit van Fukuoka in het zuidwesten van Japan. Dat schrijft Bangkok Post. Het zou de enige openbare universiteit in de regio zijn die de opleiding aanbiedt. De weigering van zijn studieaanvraag zou als genderdiscriminatie bestempeld kunnen worden, vindt de man.De Japanse grondwet stelt dat niemand gediscrimineerd mag worden omwille van zijn of haar gender en dat iedereen het recht heeft op gelijk onderwijs, verklaart de BBC. 'Een openbare universiteit is een openbare instelling die onderhouden wordt door belastingen', staaft de anonieme Japanner zijn klacht. 'Als mijn aanvraag geweigerd wordt, wordt het voor mij moeilijker om diëtist te worden. Ik zou dan gedwongen worden naar een universiteit in een andere prefectuur te gaan of aan een private school les te volgen.'Volgens de advocaat van de man is het de eerste keer dat de grondwettigheid van een openbare vrouwenuniversiteit in Japan wordt betwist. De Japanner eist een vergoeding en wil dat zijn aanvraag alsnog aanvaard wordt.In november maakte de man reeds bekend dat hij de instelling wilde aanklagen. Toen zei een universiteitsmedewerker volgens de BBC, dat 'we al 91 jaar lang onderwijs voor vrouwen promoten. We zijn vastberaden onderwijs te blijven aanbieden om vrouwen voor te bereiden op leiderschapsrollen.' (WB)