Japans dok aangespoeld op Amerikaans strand

© Reuters

Een Japans dok van 20m lang is aangespoeld op de kust van Oregon (VS). Het is waarschijnlijk een van de losgeslagen structuren na de tsunami vorig jaar.

Het Japanse dok is 20m lang en weegt maar liefst 165 ton. Het werd losgerukt van de Japanse kust na de aardbeving en tsunami in 2011. Het dok deed 15 maanden over de reis van meer dan 8000km. Het gevaarte testte alvast niet positief op radioactiviteit. De Japanse haven waar het dok vandaan komt, mist nog twee andere dokken. Die zijn mogelijk nog steeds onderweg naar de Amerikaanse kust, meldt de BBC.

Invasie van organismen Behalve het mogelijke gevaar voor schepen, brengt het puin ook een gevaar voor de natuur met zich mee. Het is perfect mogelijk dat organismen, die niet aanwezig zijn in bijvoorbeeld Amerikaanse wateren, meereizen met het puin. Een Japanse zeester is al meegereisd met het aangespoelde dok.

“Het puin brengt wel degelijk een reëel gevaar voor de natuur met zich mee”, zegt John Chapman, onderzoeker aan Oregon State University. “Het is echter een beetje zoals bowlen in een porseleinenwinkel. Er zal iets breken, maar zal het iets waardevols zijn of iets goedkoops?” De precieze impact is dus moeilijk te voorspellen.

Opruimen

De Amerikaanse autoriteiten twijfelen nog over hoe ze het dok zullen opruimen. Ofwel slepen ze het weg van het strand, ofwel breken ze het af op het strand zelf. De haven van het Japanse Misawa heeft alvast laten weten dat ze het dok niet terug wil.

Tonnen puin

Na de tsunami in Japan werd zo’n 20 miljoen ton richting zee gesleurd. Wetenschappers gaan ervan uit dat de grootste hoeveelheid achtergebleven is op Japanse stranden of onderweg gezonken is. Toch zou er nog 2 miljoen ton puin ronddrijven in de Grote Oceaan.

Er drijven ook heel wat stuurloze boten rond op de oceaan. Onlangs nog bracht de Amerikaanse kustwacht een leeg schip tot zinken dat onderweg was naar Alaska. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content