Het gaat om de viceminister voor Economie, Handel en Industrie (Kazuo Matsunaga), het hoofd van het agentschap voor nucleaire en industriële veiligheid (Nobuaki Terasaka) en het hoofd van het agentschap voor natuurlijke rijkdommen en energie (Tetsuhiro Hosono).

Dat heeft de minister van Handel en Industrie, Banri Kaieda, donderdag gezegd. Ook Kaieda zelf zal zijn verantwoordelijkheid opnemen en opstappen. Al is nog niet duidelijk wanneer hij dat zal doen.

Verhoogde straling
Vijf maanden na de ramp in Fukushima lekt er nog steeds radioactief materiaal uit de beschadigde kerncentrale. Eerder deze week werd tussen de twee beschadigde reactoren zelfs het hoogste stralingsniveau gemeten sinds de kerncentrale op 11 maart getroffen werd door een aardbeving en tsunami.

Volgens Tepco, de uitbater van de kerncentrale, bedraagt het stralingsniveau aan een afvoerbuis tussen de reactoren 1 en 2 minstens 10 sievert per uur. De vorige recordhoogte in de kerncentrale van Fukushima werd op 3 juni opgemeten. Toen lag de straling in reactor 1 tussen de drie en vier sievert per uur. De oorzaak van de verhoogde straling is nog onbekend.

In de kerncentrale zijn technici bezig om de reactoren onder controle te krijgen. Dat zou ten laatste in januari zo moeten zijn.

Zo'n 80.000 mensen die in een omgeving van 20 km rond de centrale van Fukushima wonen, moesten hun huizen verlaten. (Belga/TE)

Het gaat om de viceminister voor Economie, Handel en Industrie (Kazuo Matsunaga), het hoofd van het agentschap voor nucleaire en industriële veiligheid (Nobuaki Terasaka) en het hoofd van het agentschap voor natuurlijke rijkdommen en energie (Tetsuhiro Hosono). Dat heeft de minister van Handel en Industrie, Banri Kaieda, donderdag gezegd. Ook Kaieda zelf zal zijn verantwoordelijkheid opnemen en opstappen. Al is nog niet duidelijk wanneer hij dat zal doen. Verhoogde straling Vijf maanden na de ramp in Fukushima lekt er nog steeds radioactief materiaal uit de beschadigde kerncentrale. Eerder deze week werd tussen de twee beschadigde reactoren zelfs het hoogste stralingsniveau gemeten sinds de kerncentrale op 11 maart getroffen werd door een aardbeving en tsunami. Volgens Tepco, de uitbater van de kerncentrale, bedraagt het stralingsniveau aan een afvoerbuis tussen de reactoren 1 en 2 minstens 10 sievert per uur. De vorige recordhoogte in de kerncentrale van Fukushima werd op 3 juni opgemeten. Toen lag de straling in reactor 1 tussen de drie en vier sievert per uur. De oorzaak van de verhoogde straling is nog onbekend. In de kerncentrale zijn technici bezig om de reactoren onder controle te krijgen. Dat zou ten laatste in januari zo moeten zijn. Zo'n 80.000 mensen die in een omgeving van 20 km rond de centrale van Fukushima wonen, moesten hun huizen verlaten. (Belga/TE)