Japan maakt miljoenen vrij voor ijsmuur rond Fukushima

Japan maakt miljoenen vrij voor ijsmuur rond Fukushima © Reuters

De Japanse regering trekt 360 miljoen euro uit om de problemen in Fukushima op te lossen, nadat ze eerder het roer overnam van exploitant Tepco uit onvrede met het gevoerde beleid.

Japan heeft zijn plannen voorgesteld om de problemen in de kerncentrale van Fukushima aan te pakken. Het land wil een ondergrondse muur van bevroren aarde aanleggen om te voorkomen dat er nog radioactief water weglekt uit de verwoeste centrale. De Japanse regering is van plan hiervoor 360 miljoen euro vrij te maken.

Radioactieve lekken

Volgens exploitant Tepco lekt er elke dag nog ongeveer 300 ton radioactief water uit de kerncentrale in de Stille Oceaan. Bovendien bevindt er zich nog 400.000 besmet water in de bodem of in speciale reservoirs. En daar komt dagelijks nog 400 ton bij. De regering zal daarom ook nieuwe zuiveringsinstallaties bouwen. Door besmet water te zuiveren tracht ze de straling rondom de centrale te verminderen.

Eerder kwam aan het licht dat het stralingswaarden bij een lekkend reservoir achttien keer hoger lagen dan de maand ervoor. Als de mens aan zulke stralingswaarden wordt blootgesteld, kan dat dodelijk zijn. Tot dusver is de reden voor de abnormale stijging van het stralingsniveau nog niet bekend.

Wanbeleid

De Japanse overheid moet sinds kort het energiebedrijf Tepco bijspringen, omdat die de problemen met de kerncentrale niet meer alleen het hoofd kan bieden. Sinds het begin van de kernramp is Tepco voortdurend in het nieuws geweest vanwege de slechte aanpak ervan.

Japan werd in 2011 getroffen door een zware aardbeving en tsunami. Daardoor raakten enkele reactoren in de kerncentrale van Fukushima beschadigd. De gevolgen van de kernramp die daarop volgde, zullen nog decennia voelbaar zijn. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content