Het populaire Yoyogi-park in Tokio, Japan wordt tijdelijk gesloten omdat tientallen mensen met dengue, of knokkelkoorts, besmet raakten na een bezoek aan het gebied. De Japanse minister van Gezondheid, Yasuhisa Shiozaki roept de bevolking op niet te panikeren. 'Er is nog niemand gestorven', citeert Associated Press de minister. 'De bevolking moet kalm blijven.'

Geen vaccin

Toch zullen de overheden richtlijnen krijgen over hoe de ziekte geïdentificeerd en nadien behandeld kan worden. Dengue is een tropische ziekte die veroorzaakt wordt door het denguevirus dat overgedragen wordt door muggen van het geslacht Aedes.

Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag die lijkt op de mazelen. Soms evolueert de ziekte naar de levensbedreigende dengue-hemorragische koorts waarbij ook sprake is van bloedingen, of het dengue-shocksyndroom met een gevaarlijk lage bloeddruk. Er is geen vaccin en de behandeling bij patiënten is ondersteunend van aard.

Eerste uitbraak in 65 jaar

Dengue komt vooral voor in tropisch Azië, zoals Maleisië en de Filipijnen, waar jaarlijks tienduizenden mensen besmet raken en honderden patiënten overlijden.

Elk jaar keren zo ook tientallen besmette burgers terug naar Japan. Maar volgens gezondheidsmedewerkers in het land gaat het nu om de eerste lokale uitbraak in 65 jaar, schrijft Associated Press. Naar schatting raakten al 55 mensen besmet met het denguevirus in Japan. Alle patiënten gaven aan het park, of de omgeving, bezocht te hebben voordat ze ziek werden, aldus het ministerie van Gezondheid.

Nabij toeristische trekpleister

Sinds het nieuws van de uitbraak bekend werd, bespuiten arbeiders het dichtbeboste park. Het Yoyogi-park ligt vlak bij de Meiji-schrijn, een belangrijke toeristische bestemming, en bij Harajuku waar veel Japanse tieners rondhangen.

De ambassade van de Verenigde Staten informeerde Amerikaanse toeristen over de gevallen en riep op tot voorzichtigheid. De Belgische website van Buitenlandse Zaken geeft geen aangepast reisadvies.

Shiozaki verwacht niet dat de uitbraak zich zal verspreiden of dat het aantal gevallen significant zal toenemen, maar ook hij riep - vooral de medische diensten en gezondheidsmedewerkers - op tot waakzaamheid. Tegen reporters van Associated Press zei de minister nog dat 'we met de opwarming van de aarde in het achterhoofd moeten houden, dat er vaker dingen kunnen voorkomen die we in het verleden niet zagen.'

Het populaire Yoyogi-park in Tokio, Japan wordt tijdelijk gesloten omdat tientallen mensen met dengue, of knokkelkoorts, besmet raakten na een bezoek aan het gebied. De Japanse minister van Gezondheid, Yasuhisa Shiozaki roept de bevolking op niet te panikeren. 'Er is nog niemand gestorven', citeert Associated Press de minister. 'De bevolking moet kalm blijven.'Toch zullen de overheden richtlijnen krijgen over hoe de ziekte geïdentificeerd en nadien behandeld kan worden. Dengue is een tropische ziekte die veroorzaakt wordt door het denguevirus dat overgedragen wordt door muggen van het geslacht Aedes. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag die lijkt op de mazelen. Soms evolueert de ziekte naar de levensbedreigende dengue-hemorragische koorts waarbij ook sprake is van bloedingen, of het dengue-shocksyndroom met een gevaarlijk lage bloeddruk. Er is geen vaccin en de behandeling bij patiënten is ondersteunend van aard.Dengue komt vooral voor in tropisch Azië, zoals Maleisië en de Filipijnen, waar jaarlijks tienduizenden mensen besmet raken en honderden patiënten overlijden.Elk jaar keren zo ook tientallen besmette burgers terug naar Japan. Maar volgens gezondheidsmedewerkers in het land gaat het nu om de eerste lokale uitbraak in 65 jaar, schrijft Associated Press. Naar schatting raakten al 55 mensen besmet met het denguevirus in Japan. Alle patiënten gaven aan het park, of de omgeving, bezocht te hebben voordat ze ziek werden, aldus het ministerie van Gezondheid.Sinds het nieuws van de uitbraak bekend werd, bespuiten arbeiders het dichtbeboste park. Het Yoyogi-park ligt vlak bij de Meiji-schrijn, een belangrijke toeristische bestemming, en bij Harajuku waar veel Japanse tieners rondhangen.De ambassade van de Verenigde Staten informeerde Amerikaanse toeristen over de gevallen en riep op tot voorzichtigheid. De Belgische website van Buitenlandse Zaken geeft geen aangepast reisadvies.Shiozaki verwacht niet dat de uitbraak zich zal verspreiden of dat het aantal gevallen significant zal toenemen, maar ook hij riep - vooral de medische diensten en gezondheidsmedewerkers - op tot waakzaamheid. Tegen reporters van Associated Press zei de minister nog dat 'we met de opwarming van de aarde in het achterhoofd moeten houden, dat er vaker dingen kunnen voorkomen die we in het verleden niet zagen.'