Japan: Herkozen premier Abe wil snelle beslissingen

© Reuters

De Japanse premier Shinzo Abe, die zondag de verkiezingen heeft gewonnen voor de Japanse senaat, heeft een snelle omzetting beloofd van zijn politieke en economische doelstellingen

De overwinning van Shinzo Abe wordt gezien als een klinkende goedkeuring voor zijn beleid. “Onze zege betekent dat het volk een stabiele en kordate regering wil”, aldus Abeop de Japanse zender NHK. Abe beloofde dan ook snelle beslissingen.

Abenomics

Abe’s coalitie van zijn liberaal-democratische partij (LDP) en juniorpartner Komeito hebben zich bij de hogerhuisverkiezingen verzekerd van een ruime meerderheid. De coalitie heeft nu de meerderheid in beide kamers.

Critici zeggen dat Abe zijn economisch beleid – ‘Abenomics’ – van overheidsuitgaven gekoppeld aan een soepel monetair beleid de gewone burger niets oplevert. Abe belooft dan ook hogere lonen en meer banen.

Leger versterken

Over de in eigen land omstreden plannen om de pacifistische grondwet te wijzigen, zei Abe dat daar “in alle rust” een brede discussie over nodig is. Abe wil het eigen leger versterken, gezien de recente sapnningen met China en Noord-Korea. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content