Kwart na acht was het tijdstip waarop de Amerikanen in 1945 voor het eerst een atoombom inzetten als oorlogswapen. Die kostte in de maanden na de aanval het leven van naar schatting 140.000 mensen. Tot op vandaag is er sprake van ziektes door de straling.

Op 9 augustus 1945 wierpen de Amerikanen een tweede atoombom op de stad Nagasaki, met 70.000 doden als gevolg. Kort daarop capituleerde het Japanse keizerrijk, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Zowel premier Abe als de burgemeester van Hiroshima, Kzumi Matsui, spraken zich op de herdenking uit voor het afschaffen van alle atoomwapens in de wereld.

'Nooit meer Hiroshima, nooit meer Nagasaki'

Abe is van plan om bij de VN-jaarvergadering in september hierover een nieuwe resolutie in te dienen, zegt hij. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sloot zich bij de oproep aan: 'nooit meer Hiroshima, nooit meer Nagasaki', luidt het in een schriftelijke boodschap. Critici wijzen er wel op dat Japan de jongste tijd net een militair discours aan het volgen is. Zo moet het parlement zich uitspreken of het Japanse leger buiten de grenzen mag gaan vechten, voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Aan de jaarlijkse herdenking namen afgezanten uit meer dan 100 landen deel, een absoluut record. Onder hen ook de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Caroline Kennedy, en staatssecretaris voor wapencontrole en internationale veiligheid, Rose Gottemoeller. (BELGA/NSK)

Kwart na acht was het tijdstip waarop de Amerikanen in 1945 voor het eerst een atoombom inzetten als oorlogswapen. Die kostte in de maanden na de aanval het leven van naar schatting 140.000 mensen. Tot op vandaag is er sprake van ziektes door de straling.Op 9 augustus 1945 wierpen de Amerikanen een tweede atoombom op de stad Nagasaki, met 70.000 doden als gevolg. Kort daarop capituleerde het Japanse keizerrijk, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Zowel premier Abe als de burgemeester van Hiroshima, Kzumi Matsui, spraken zich op de herdenking uit voor het afschaffen van alle atoomwapens in de wereld.'Nooit meer Hiroshima, nooit meer Nagasaki'Abe is van plan om bij de VN-jaarvergadering in september hierover een nieuwe resolutie in te dienen, zegt hij. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sloot zich bij de oproep aan: 'nooit meer Hiroshima, nooit meer Nagasaki', luidt het in een schriftelijke boodschap. Critici wijzen er wel op dat Japan de jongste tijd net een militair discours aan het volgen is. Zo moet het parlement zich uitspreken of het Japanse leger buiten de grenzen mag gaan vechten, voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aan de jaarlijkse herdenking namen afgezanten uit meer dan 100 landen deel, een absoluut record. Onder hen ook de Amerikaanse ambassadeur in Japan, Caroline Kennedy, en staatssecretaris voor wapencontrole en internationale veiligheid, Rose Gottemoeller. (BELGA/NSK)