Japan getroffen door kleine tsunami

De bevolking krijgt uitleg over het gevarengebied © BELGA

Na een sterke aardbeving op zee is Japan getroffen door een kleine tsunami. Enkele duizenden mensen moesten hun huis langs de kust verlaten. De vloedgolf heeft vooralsnog nergens brokken gemaakt.

Volgens het Japanse meteorologische agentschap had de aardbeving een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo’n 210 kilometer ten oosten van Miyako, op een diepte van tien kilometer.

Er was vooral ongerustheid over enkele duizenden inwoners van Rikuzentakata, een van de steden die het ergst getroffen waren door de gigantische tsunami van maart 2011. Officiële voertuigen reden met luide sirenes door de straten van de betrokken steden om de inwoners te waarschuwen en soms zelfs een “onmiddellijke evacuatie” te bevelen.

“Opgepast, nader de kust niet, ga u niet van de situatie vergewissen en zet al uw activiteiten aan de kust stop”, waarschuwde het meteorologische agentschap. Maar daar viel het klaarblijkelijk mee.

Enkel de provincie Iwate, rond Miyako, zou nog risico lopen. Er werden waterstijgingen tot een meter in het vooruitzicht gesteld, maar op dit ogenblik is nergens een stijging van het waterpeil met meer dan 20 centimeter vastgesteld.

Enkele atoomcentrales in de gevarenzone hebben laten weten dat er geen schade is, en dat de schok nauwelijks merkbaar was.

Sinds de tsunami van maart 2011, die 18.000 slachtoffers maakte, staan alle kerncentrales in het land offline.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content