De voormalige Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras kreeg met 13 jaar cel de zwaarste straf van het Spaanse Hooggerechtshof. De vroegere ministers Jordi Turull, Raül Romeva en Dolores Bassa werden veroordeeld tot 12 jaar cel. Carme Forcadell, de voormalige voorzitter van het Catalaanse parlement, kreeg 11 jaar en 6 maanden, Josep Rull en Joaquim Forn, voormalige Catalaanse ministers, kregen elk 10 jaar en 6 maanden. Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de voormalige leiders van twee Catalaanse organisaties (ANC en Omnium Cultural), kregen tot slot elk 9 jaar cel.

Vlaamse veroordeling

In juni dit jaar verleende de Spaanse regering gratie aan negen Catalaanse gevangenen. Het was 'een nieuwe stap om een einde te maken aan de 'confrontatie' in Catalonië', verklaarde de Spaanse premier Pedro Sanchez toen. De negen veroordeelden mochten daarop de gevangenis verlaten, met als voorwaarden dat ze geen vergelijkbaar misdrijf begaan en geen publieke functie bekleden.

N-VA heeft zich altijd verzet tegen de veroordelingen. Catalonië pleit al jaren voor onafhankelijkheid, wat de nauwe banden met de Vlaamse partij verklaart. Minister-president Jambon wees er voor het gesprek nog op dat het Vlaams Parlement in 2017 unaniem een resolutie goedkeurde waarin het parlement 'ten strengste het buitensporig geweld van de Spaanse autoriteiten' veroordeelt.

Eerder ontmoette Jambon ook Baskische leiders.

De voormalige Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras kreeg met 13 jaar cel de zwaarste straf van het Spaanse Hooggerechtshof. De vroegere ministers Jordi Turull, Raül Romeva en Dolores Bassa werden veroordeeld tot 12 jaar cel. Carme Forcadell, de voormalige voorzitter van het Catalaanse parlement, kreeg 11 jaar en 6 maanden, Josep Rull en Joaquim Forn, voormalige Catalaanse ministers, kregen elk 10 jaar en 6 maanden. Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de voormalige leiders van twee Catalaanse organisaties (ANC en Omnium Cultural), kregen tot slot elk 9 jaar cel. In juni dit jaar verleende de Spaanse regering gratie aan negen Catalaanse gevangenen. Het was 'een nieuwe stap om een einde te maken aan de 'confrontatie' in Catalonië', verklaarde de Spaanse premier Pedro Sanchez toen. De negen veroordeelden mochten daarop de gevangenis verlaten, met als voorwaarden dat ze geen vergelijkbaar misdrijf begaan en geen publieke functie bekleden. N-VA heeft zich altijd verzet tegen de veroordelingen. Catalonië pleit al jaren voor onafhankelijkheid, wat de nauwe banden met de Vlaamse partij verklaart. Minister-president Jambon wees er voor het gesprek nog op dat het Vlaams Parlement in 2017 unaniem een resolutie goedkeurde waarin het parlement 'ten strengste het buitensporig geweld van de Spaanse autoriteiten' veroordeelt. Eerder ontmoette Jambon ook Baskische leiders.