James Holmes (nu 27) had lang geworsteld met psychische problemen en met moordplannen, die hij in een notaboek expliciet beschreef. Zo vroeg hij zich af of hij niet beter een luchthaven tot doelwit kon maken, of een seriemoordenaar kon worden. De aanslag tegen de luchthaven wees hij af omdat hij er wellicht niet zou in slagen voorbij de beveiliging te geraken en omdat men in dat geval onmiddellijk aan terrorisme zou denken. "Terrorisme is niet de boodschap.", schreef hij, "De boodschap is: er is geen boodschap". Ook de seriemoorden wees hij bij zelfonderzoek af, omdat er te weinig doden zouden vallen en omdat hij wellicht fouten zou begaan die tot zijn arrestatie zouden leiden.

Hij was al langer een obsessieve fan van Batman en de Joker, en een middernachtvertoning van The Dark Knight Rises op 20 juli 2012 in Aurora, net buiten Denver, werd zijn doelwit. Minuten voor hij zijn aanval inzette, belde hij nog een hulplijn, blijkbaar in de hoop omgepraat te worden - maar er werd niet onmiddellijk geantwoord en hij legde weer in.

Hij deed een gasmasker en een kogelvrij vest om, stormde de filmzaal in en gooide traangasgranaten. Terwijl de toeschouwers in paniek wegvluchtten, beschoot hij hen met zware wapens.

Duel van experts

Tijdens een maanden durend proces, waarin hij niet zelf het woord nam, maar waarin wel zijn langdurige gesprekken met een psychiater werden getoond, was eigenlijk de enige vraag of Holmes toerekeningsvatbaar was.

De experts van verdediging en aanklager stonden tegenover mekaar. Allen erkenden ze dat Holmes aan psychische aandoeningen lijdt, geestesziek is. Volgens de verdediging stonden die aandoeningen, persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie, schuld in de weg, terwijl de experts van het openbaar ministerie wezen op de uitgebreide en weloverwogen planning, die er volgens hen op wees dat Holmes het verschil kon maken tussen goed en kwaad. Hij was geestesziek, maar wettelijk toerekeningsvatbaar, aldus de experts van de aanklager.

De jury koos na 13 uur deliberatie voor de versie van de aanklager en veroordeelde Holmes onder meer voor 12-voudige moord met voorbedachtheid en onrechtmatig bezit van vuurwapens en explosieven.

In een volgende stap moet de rechtbank nu uitmaken of Holmes de doodstraf krijgt. Colorado heeft al bijna 20 jaar geen doodstraf meer uitgevoerd.

James Holmes (nu 27) had lang geworsteld met psychische problemen en met moordplannen, die hij in een notaboek expliciet beschreef. Zo vroeg hij zich af of hij niet beter een luchthaven tot doelwit kon maken, of een seriemoordenaar kon worden. De aanslag tegen de luchthaven wees hij af omdat hij er wellicht niet zou in slagen voorbij de beveiliging te geraken en omdat men in dat geval onmiddellijk aan terrorisme zou denken. "Terrorisme is niet de boodschap.", schreef hij, "De boodschap is: er is geen boodschap". Ook de seriemoorden wees hij bij zelfonderzoek af, omdat er te weinig doden zouden vallen en omdat hij wellicht fouten zou begaan die tot zijn arrestatie zouden leiden.Hij was al langer een obsessieve fan van Batman en de Joker, en een middernachtvertoning van The Dark Knight Rises op 20 juli 2012 in Aurora, net buiten Denver, werd zijn doelwit. Minuten voor hij zijn aanval inzette, belde hij nog een hulplijn, blijkbaar in de hoop omgepraat te worden - maar er werd niet onmiddellijk geantwoord en hij legde weer in. Hij deed een gasmasker en een kogelvrij vest om, stormde de filmzaal in en gooide traangasgranaten. Terwijl de toeschouwers in paniek wegvluchtten, beschoot hij hen met zware wapens.Tijdens een maanden durend proces, waarin hij niet zelf het woord nam, maar waarin wel zijn langdurige gesprekken met een psychiater werden getoond, was eigenlijk de enige vraag of Holmes toerekeningsvatbaar was.De experts van verdediging en aanklager stonden tegenover mekaar. Allen erkenden ze dat Holmes aan psychische aandoeningen lijdt, geestesziek is. Volgens de verdediging stonden die aandoeningen, persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie, schuld in de weg, terwijl de experts van het openbaar ministerie wezen op de uitgebreide en weloverwogen planning, die er volgens hen op wees dat Holmes het verschil kon maken tussen goed en kwaad. Hij was geestesziek, maar wettelijk toerekeningsvatbaar, aldus de experts van de aanklager.De jury koos na 13 uur deliberatie voor de versie van de aanklager en veroordeelde Holmes onder meer voor 12-voudige moord met voorbedachtheid en onrechtmatig bezit van vuurwapens en explosieven.In een volgende stap moet de rechtbank nu uitmaken of Holmes de doodstraf krijgt. Colorado heeft al bijna 20 jaar geen doodstraf meer uitgevoerd.