Ivoorkust heeft nieuwe grondwet, oppositie is sceptisch

Alassane Ouattara, huidig president van Ivoorkust, met zijn vrouw Dominique © REUTERS

In Ivoorkust is de nieuwe grondwet, die tijdens een referendum op 30 oktober was goedgekeurd, dinsdag in werking getreden. President Alassane Ouattara tekende de tekst tijdens een ceremonie in het presidentieel paleis in Abidjan. De oppositie boycotte het referendum.

Door de grondwet is de ‘Derde Republiek’ geboren, aldus Ouattara. De grondwet moet een nieuw tijdperk inluiden na een decennium politiek-militaire crisis.

Tijdens een referendum op 30 oktober stemde 93,42 procent voor de nieuwe grondwet. De oppositie boycotte de volksraadpleging vanwege ‘massale fraude’ en ‘getrukeerde resultaten’. Ze is ervan overtuigd dat de president met deze wijzigingen zijn greep op de macht wil versterken. nieuwe grondwet. De participatiegraad van het referendum lag officieel op 42,42 procent.

‘De wind van de democratie heeft opnieuw gewaaid boven Ivoorkust’, aldus de president. Hij beloofde vrede, stabiliteit, gelijkheid en moderniteit door de nieuwe grondwet. Door de wijzigingen, die op 11 oktober bijna unaniem door het parlement werden goedgekeurd, hoeven ouders van een presidentskandidaat niet langer allebei Ivoriaans te zijn. Ouattara is deels Burkinees. De amendementen omvatten ook de invoering van de functie van vicepresident en van een Senaat. Een derde van de leden van de Senaat zal door de president benoemd worden. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content