De Vijfsterrenbeweging (M5S) wil haar verantwoordelijkheid opnemen en Italië een regering geven, zo maakte leider Luigi Di Maio (31) bekend op een persconferentie.

De anti-establishmentpartij zegt bereid te zijn met alle politieke formaties te praten om een meerderheid te vormen rondom thema's zoals arbeid, veiligheid, migratie en belastingen.

Grote winnaar

Met volgens de laatste officiële resultaten circa 32,5 procent van de stemmen voor het Lagerhuis van het Italiaanse parlement is de M5S de grote winnaar van de stembusgang. 'Wij zijn de absolute winnaar', zei de leider van de partij dan ook.

Maar cijfermatig kan ze niet alleen een regering vormen, voor een meerderheid is 40 procent nodig. 'Wij zijn een politieke kracht die het hele land vertegenwoordigt, wat ik niet van andere (politieke) formaties kan zeggen. Dit stuwt ons onvermijdelijk naar het regeren van het land', zei Di Maio op zijn persconferentie in Rome. 'Vandaag begint de Derde Republiek en het zal een Republiek van Italiaanse burgers worden'.

Sterkste blok

Maar het sterkste blok na de verkiezingen is, met gecumuleerd meer dan 37 procent van de stemmen, de coalitie van de extreemrechtse Lega (circa 17,5 procent) met de Forza Italia van Silvio Berlusconi (14 procent) en twee kleinere extreemrechtse partijen). Maar ook dat volstaat niet voor een werkbare meerderheid.

Toch eist Matteo Salvini, als leider van de grootste partij binnen die coalitie, 'het recht en de plicht' om het land te leiden. Samenwerking met de M5S wijst hij af.

De Vijfsterrenbeweging (M5S) wil haar verantwoordelijkheid opnemen en Italië een regering geven, zo maakte leider Luigi Di Maio (31) bekend op een persconferentie. De anti-establishmentpartij zegt bereid te zijn met alle politieke formaties te praten om een meerderheid te vormen rondom thema's zoals arbeid, veiligheid, migratie en belastingen. Met volgens de laatste officiële resultaten circa 32,5 procent van de stemmen voor het Lagerhuis van het Italiaanse parlement is de M5S de grote winnaar van de stembusgang. 'Wij zijn de absolute winnaar', zei de leider van de partij dan ook. Maar cijfermatig kan ze niet alleen een regering vormen, voor een meerderheid is 40 procent nodig. 'Wij zijn een politieke kracht die het hele land vertegenwoordigt, wat ik niet van andere (politieke) formaties kan zeggen. Dit stuwt ons onvermijdelijk naar het regeren van het land', zei Di Maio op zijn persconferentie in Rome. 'Vandaag begint de Derde Republiek en het zal een Republiek van Italiaanse burgers worden'.Maar het sterkste blok na de verkiezingen is, met gecumuleerd meer dan 37 procent van de stemmen, de coalitie van de extreemrechtse Lega (circa 17,5 procent) met de Forza Italia van Silvio Berlusconi (14 procent) en twee kleinere extreemrechtse partijen). Maar ook dat volstaat niet voor een werkbare meerderheid.Toch eist Matteo Salvini, als leider van de grootste partij binnen die coalitie, 'het recht en de plicht' om het land te leiden. Samenwerking met de M5S wijst hij af.