Premier Conte zei in september voor de Algemene Vergadering van de VN: 'De migratieverschijnselen waar we tegenover staan, vragen van de internationale gemeenschap als geheel een gestructureerd antwoord op korte, middellange en lange termijn en op verscheidene niveaus. Op deze basis steunen we het Global Compact over migratie en vluchtelingen'. Het Global Compact van de VN, de eerste internationale overeenkomst van die aard over migratiekwesties, moet op 10 en 11 december goedgekeurd worden op een conferentie in Marrakesh.

Het wil migratie op een 'veilige, ordelijke en reguliere' manier laten verlopen, en tegelijk mensensmokkel bestrijden, grenzen bewaken en mensenrechten van migranten vrijwaren. Salvini zegt dat het pact 'economische migranten op hetzelfde niveau plaatst als politieke vluchtelingen'. Het pact is wettelijk niet bindend en slaat niet op vluchtelingen. Verscheidene landen hebben het al verworpen: Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Israël, Polen, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Intussen heeft de Italiaanse regering tegen het migratiepact uitgesproken en wil het parlement over de kwestie laten beslissen. Premier Giuseppe Conte verklaarde woensdag dat de regering niet zal deelnemen aan de topbijeenkomst in Marokko, maar de beslissing in de handen van het parlement legt.

Premier Conte zei in september voor de Algemene Vergadering van de VN: 'De migratieverschijnselen waar we tegenover staan, vragen van de internationale gemeenschap als geheel een gestructureerd antwoord op korte, middellange en lange termijn en op verscheidene niveaus. Op deze basis steunen we het Global Compact over migratie en vluchtelingen'. Het Global Compact van de VN, de eerste internationale overeenkomst van die aard over migratiekwesties, moet op 10 en 11 december goedgekeurd worden op een conferentie in Marrakesh. Het wil migratie op een 'veilige, ordelijke en reguliere' manier laten verlopen, en tegelijk mensensmokkel bestrijden, grenzen bewaken en mensenrechten van migranten vrijwaren. Salvini zegt dat het pact 'economische migranten op hetzelfde niveau plaatst als politieke vluchtelingen'. Het pact is wettelijk niet bindend en slaat niet op vluchtelingen. Verscheidene landen hebben het al verworpen: Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Israël, Polen, Zwitserland en de Verenigde Staten.Intussen heeft de Italiaanse regering tegen het migratiepact uitgesproken en wil het parlement over de kwestie laten beslissen. Premier Giuseppe Conte verklaarde woensdag dat de regering niet zal deelnemen aan de topbijeenkomst in Marokko, maar de beslissing in de handen van het parlement legt.