Italië vraagt EU geld voor Tunesische vluchtelingen

© EPA

De voorbije dagen kwamen circa 5.000 asielzoekers uit Tunesië met bootjes aan op het eiland Lampedusa.

De Italiaanse regering vraagt 100 miljoen euro steun van de Europese Unie om de massale toestroom van Tunesische vluchtelingen de baas te kunnen. De voorbije dagen kwamen circa 5.000 asielzoekers uit Tunesië met bootjes aan op het Italiaanse eiland Lampedusa.

In een telefoongesprek met EU-president Herman Van Rompuy zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dat de situatie dringend is en dat de zaak de hele EU aanbelangt, meldt de BBC.

De burgemeester van Lampedusa heeft de noodtoestand afgekondigd.

Revolutie

Achtergrond van de vluchtelingenstroom is de revolutie die president Zine el Abidine Ben Ali ten val bracht en de daaropvolgende verwaarloosde grensbewaking in Tunesië. Talrijke, vooral werkloze, mensen ruiken hun kans om hun geluk in Europa te gaan zoeken.

Als reactie heeft de Tunesische overgangsregering in het kustgebied Gabes alle mogelijke vluchtwegen geblokkeerd, zo meldt het officiële persbureau TAP. In het weekeinde heeft het leger met steun van de Nationale Garde meerdere overvaarten naar Lampedusa verhinderd.

Het Franse persagentschap AFP maakt melding van minstens vijf doden nadat een boot met Tunesische asielzoekers op weg naar Italië door de Tunesische kustwacht tot zinken werd gebracht. Verschillende mensen zijn vermist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content