Italië: president kondigt tweede consultatieronde aan in aartsmoeilijke regeringsvorming

05/04/18 om 18:36 - Bijgewerkt om 18:36

Bron: Belga

In Italië heeft de eerste formele gespreksronde voor de vorming van een nieuwe regering nog geen doorbraak opgeleverd. De Italiaanse president Sergio Mattarella start volgende week een nieuwe consultatieronde.

Italië: president kondigt tweede consultatieronde aan in aartsmoeilijke regeringsvorming

De Italiaanse president Sergio Mattarella moet kiezen wie hij erop uit stuurt om een regering te vormen. © REUTERS

De verkiezingen van een maand geleden hebben de politieke kaarten in Italië zeer moeilijk geschud. De Vijfsterrenbeweging (M5S), de anti-establishmentpartij van Luigi di Maio, werd de grootste partij. Het blok dat de uiterst rechts Lega van Matteo Salvini vormt met de centrumrechtse Forza Italia van Silvio Berlusconi is dan weer groter. Geen van beide kan alleen een meerderheid vormen.

Di Maio sluit een akkoord met de Lega niet uit, als Salvini Berlusconi en zijn Forza Italia laat vallen. President Sergio Mattarella heeft de grondwettelijke rol om een nieuwe premier aan te duiden. Hij startte woensdag zijn consultatieronde. Donderdag kwamen de grote partijen op gesprek. Uitzicht op een nieuwe regering is er voorlopig nog niet. 'Volgende week start ik een nieuwe consultatieronde om na te gaan of de mogelijkheid om een regering te vormen gerijpt is. Vandaag is dat nog niet zo', zei Mattarella.

Onze partners