De Italiaanse steun werd maandagavond bekend door de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Het aanbod om Italiaanse militairen in te zetten komt er na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama en na een oproep van secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen op 14 april voor extra ondersteuning voor de missie "Unified Protector".

Rome zei dat piloten "gerichte aanvallen tegen militaire objecten op Libisch grondgebied" zullen uitvoeren "om de burgerbevolking te beschermen". De Italiaanse minister van Defensie Ignazio La Russa voegde eraan toe dat Italië niet zal deelnemen aan "willekeurige bombardementen, maar eerder aan gerichte aanvallen met precisiebommen op vooraf bepaalde doelen".

Sinds de start van de militaire interventie tegen Libië, op 19 maart en op 31 maart gecoördineerd door de NAVO, nam Italië totnogtoe niet deel aan de luchtaanvallen. Het land voorzag wel al in een militaire uitvalsbasis en militaire vliegtuigen voor verkenningsvluchten over Libië.

De afgelopen dagen besliste Italië net als Groot-Brittannië en Frankrijk om militaire raadgevers te sturen naar de "Nationale Overgangsraad" die het Libisch verzet vertegenwoordigt.

Italië had deelname aan de missie niet uitgesloten.

NAVO bombarderen glasvezelkabel

Fregatten van de NAVO hebben in de nacht van maandag op dinsdag een optische onderwaterglasvezelkabel geraakt die Syrte verbindt met de petroleumhavens Ras Lanouf en Brega (oosten). Door de aanval is alle telecommunicatie in de regio afgebroken. Dat berichtte de Libische staatstelevisie.

"De fregatten hebben een optische glasvezelkabel gebombardeerd die zich op 15 mijl van de kust bevindt en die Syrte met Ras Lanouf en Brega verbindt", zo was te horen op de televisiezender Al-Jamahiriya. (Belga)

De Italiaanse steun werd maandagavond bekend door de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Het aanbod om Italiaanse militairen in te zetten komt er na een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama en na een oproep van secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen op 14 april voor extra ondersteuning voor de missie "Unified Protector". Rome zei dat piloten "gerichte aanvallen tegen militaire objecten op Libisch grondgebied" zullen uitvoeren "om de burgerbevolking te beschermen". De Italiaanse minister van Defensie Ignazio La Russa voegde eraan toe dat Italië niet zal deelnemen aan "willekeurige bombardementen, maar eerder aan gerichte aanvallen met precisiebommen op vooraf bepaalde doelen". Sinds de start van de militaire interventie tegen Libië, op 19 maart en op 31 maart gecoördineerd door de NAVO, nam Italië totnogtoe niet deel aan de luchtaanvallen. Het land voorzag wel al in een militaire uitvalsbasis en militaire vliegtuigen voor verkenningsvluchten over Libië. De afgelopen dagen besliste Italië net als Groot-Brittannië en Frankrijk om militaire raadgevers te sturen naar de "Nationale Overgangsraad" die het Libisch verzet vertegenwoordigt. Italië had deelname aan de missie niet uitgesloten. NAVO bombarderen glasvezelkabel Fregatten van de NAVO hebben in de nacht van maandag op dinsdag een optische onderwaterglasvezelkabel geraakt die Syrte verbindt met de petroleumhavens Ras Lanouf en Brega (oosten). Door de aanval is alle telecommunicatie in de regio afgebroken. Dat berichtte de Libische staatstelevisie. "De fregatten hebben een optische glasvezelkabel gebombardeerd die zich op 15 mijl van de kust bevindt en die Syrte met Ras Lanouf en Brega verbindt", zo was te horen op de televisiezender Al-Jamahiriya. (Belga)