“Italië is geen bordeel”

© reuters

Duizenden vrouwen over heel Europa betoogden zondag tegen de ‘vrouwonterende’ uitspattingen van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

“Silvio Pelvico”, “Berlusconi Dimissioni”, “Italy is not a brothel”. De slogans die duizenden vrouwen en hun sympathisanten zondag naar het hoofd van Il Cavaliere slingerden, waren niet mals.

In heel Europa eisten de betogers het ontslag van de Italiaanse premier naar aanleiding van de aanhoudende seksschandalen met minderjarige prostituees. Ook de oneerbare voorstelling van vrouwen in kranten, reclame en op de televisie betekende voor velen een extra beweegreden.

Minuut stilte

Een van de eerste demonstraties vond plaats in het Siciliaanse Palermo, met volgens plaatselijke media minstens 5.000 deelnemers. De grootste bijeenkomst was in Rome en die begon met een minuut stilte. Volgens vrouwenorganisaties heeft Berlusconi namelijk hun waardigheid aangetast.

Ook in Brussel hadden zowat 1.000 mensen verzamelen geblazen op de trappen van het beursgebouw. Op een van de spandoeken werd opgeroepen om de Italiaanse premier te weren van de Europese Raden.

Niet alleen vrouwen

Slechts een op de drie Italianen staat nog positief ten opzichte van het werk van premier Berlusconi. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksinstituut Demos die maandag werd gepubliceerd.

Een vierde van de tegenstanders van Berlusconi wil hem zelfs tot aftreden dwingen door aanhoudende betogingen, zoals in Egypte het geval is geweest.

Rechtszaak

Het openbaar ministerie diende vorige week een verzoek in om de 74-jarige regeringsleider te vervolgen voor seks met een 17-jarige prostituee en machtsmisbruik. De linkse oppositie wil zijn ontslag en ook de in Italië invloedrijke katholieke kerk spaarde geen kritiek.

Berlusconi zelf beweert het slachtoffer te zijn van linkse aanhangers die hem uit de macht willen verdrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content