'Het is niet langer toelaatbaar om geval per geval te handelen, en naar oplossingen te zoeken bij noodtoestanden, met de toenemende politieke moeilijkheden en zeer ernstige ontberingen', zeggen de landen in een gezamenlijke verklaring. 'We hebben een gestructureerd permanent mechanisme nodig op Europees niveau, dat zich bezighoudt met alle gevoelige kwesties rond migratie', gaan ze verder.

De Maltese premier Joseph Muscat kondigde zondagnamiddag op Twitter aan dat Malta 65 migranten van een Duits reddingsschip naar een haven op het eiland zou brengen. Het schip, de Alan Kurdi, mocht zowel in Italië als Malta niet aanmeren, maar onderhandelingen met de Europese Commissie en de Duitse regering zorgden toch voor een oplossing. De migranten zullen echter niet in Malta blijven, maar overgevlogen worden naar andere Europese landen. Navraag leert dat België geen betrokken partij is.

'Het is niet langer toelaatbaar om geval per geval te handelen, en naar oplossingen te zoeken bij noodtoestanden, met de toenemende politieke moeilijkheden en zeer ernstige ontberingen', zeggen de landen in een gezamenlijke verklaring. 'We hebben een gestructureerd permanent mechanisme nodig op Europees niveau, dat zich bezighoudt met alle gevoelige kwesties rond migratie', gaan ze verder. De Maltese premier Joseph Muscat kondigde zondagnamiddag op Twitter aan dat Malta 65 migranten van een Duits reddingsschip naar een haven op het eiland zou brengen. Het schip, de Alan Kurdi, mocht zowel in Italië als Malta niet aanmeren, maar onderhandelingen met de Europese Commissie en de Duitse regering zorgden toch voor een oplossing. De migranten zullen echter niet in Malta blijven, maar overgevlogen worden naar andere Europese landen. Navraag leert dat België geen betrokken partij is.