De nieuwe regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de ontwerpbegroting af, een unieke maatregel, omdat de plannen in strijd zijn met Europese budgetregels. Italië was vooralsnog niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan. De Europese Commissie maakt woensdag haar bevindingen over de Italiaanse begroting bekend.

Maar Italië is mogelijk toch bereid zijn omstreden begrotingsvoorstel aan te passen. Dat zegt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een interview in de krant La Stampa. De financiële markten reageerden meteen opgelucht.

Italië eindigt dit jaar met lagere economische groei dan eerder voorspeld, zo bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De groei komt nu naar verwachting uit op 1,1 procent, waar bij een vorige raming in mei nog op 1,4 procent groei werd gerekend. De verlaagde verwachting heeft te maken met de wereldwijde handelsoorlog, geopolitieke spanningen en hogere olieprijzen.

Voor volgend jaar voorspelt Istat een groei van 1,3 procent. Dat is minder dan de 1,5 procent waar de populistische coalitie op mikt. De werkloosheid pakt dit jaar en volgend jaar wel lager uit dan verwacht.

De nieuwe regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de ontwerpbegroting af, een unieke maatregel, omdat de plannen in strijd zijn met Europese budgetregels. Italië was vooralsnog niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan. De Europese Commissie maakt woensdag haar bevindingen over de Italiaanse begroting bekend.Maar Italië is mogelijk toch bereid zijn omstreden begrotingsvoorstel aan te passen. Dat zegt de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een interview in de krant La Stampa. De financiële markten reageerden meteen opgelucht. Italië eindigt dit jaar met lagere economische groei dan eerder voorspeld, zo bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De groei komt nu naar verwachting uit op 1,1 procent, waar bij een vorige raming in mei nog op 1,4 procent groei werd gerekend. De verlaagde verwachting heeft te maken met de wereldwijde handelsoorlog, geopolitieke spanningen en hogere olieprijzen.Voor volgend jaar voorspelt Istat een groei van 1,3 procent. Dat is minder dan de 1,5 procent waar de populistische coalitie op mikt. De werkloosheid pakt dit jaar en volgend jaar wel lager uit dan verwacht.