Italië

Jeroen Zuallaert

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Italië

Lid sinds: 1952

Aantal parlementszetels: 73

23% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Voor de eerste keer in lange tijd heb ik de indruk dat het in de campagne om Europese thema’s gaat, en dat de Europese verkiezingen geen heruitgave van de nationale verkiezingen zullen worden. Het gaat vooral om de Euro, de moeilijke relatie tussen Zuid- en Noord-Europa, en de Europese bezuinigingsstrategieën.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Er is bijna geen enkel gebied te bedenken waarin Italië niet van EU-lidmaatschap en de Europese fondsen heeft geprofiteerd. De Europese Unie heeft onze democratische instellingen vanaf de jaren zestig gevrijwaard van destabilisering. Ze heeft ons gedwongen het land te moderniseren. Tot voor kort was Italië een van de meest pro-Europese landen. Door de crisis en het toenemende nationalisme zijn de partijen eurosceptischer.

Neemt het euroscepticisme toe in Italië?

Euroscepticisme neemt al twintig jaar toe in Italië. Zowat alle partijen zijn zeer negatief en kritisch voor Europa, maar ze zijn bijna allemaal wel Europeesgezind. Enkel de extreemrechtse partijen en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo zijn echt eurosceptisch, en vinden dat Italië uit de Europese Unie moet stappen. Het is ooit anders geweest. In 1989 wilde meer dan tachtig procent van de Italianen meer macht voor het Europees Parlement. Al heeft dat misschien ook te maken met een gebrek aan vertrouwen in onze nationale instellingen.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Ik denk dat de EU dringend werk moet maken van een eensgezind buitenlands beleid. Door de Oekraïense crisis is veiligheid momenteel even belangrijker dan de economie, omdat Europa er alles aan moet doen om een autonome macht in de regio te blijven. Al betwijfel ik of het er in de volgende legislatuur echt van komt.

(Piero Ignazi, Universiteit van Bologna)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content