Italianen steken matrassen voor vluchtelingen in brand: ‘Dit is een invasie’

Bootvluchtelingen Andamanse Zee © Reuters

In het noorden van Italië hebben enkele inwoners matrassen, veldbedden en televisies in brand gestoken die bestemd waren voor de opvang van meer dan honderd vluchtelingen. ‘Dit is een invasie’, klinkt het.

Inwoners van een gemeente in de provincie Treviso, in het noorden van Italië, hebben matrassen in brand gestoken die bestemd waren voor een honderdtal vluchtelingen. De vluchtelingen werden daar naartoe gezonden door de prefectuur. Dat berichten Italiaanse media.

‘Dit is een invasie’

De komst van 101 vluchtelingen, die onthaald worden door de provincie, lokte hevige reacties uit in Quinto. Enkele inwoners vielen een woning binnen waar veldbedden, matrassen en televisies voor de nieuwkomers waren opgestapeld. Ze haalden alles naar buiten en staken het in brand.

Daarna stelden ze tentjes op en legden ze verklaringen af aan de Corriere della Sera. “We keren niet terug naar huis vooraleer ze weg zijn, dit is een invasie.” Dat de appartementen geen elektriciteit hebben, is een bijkomend argument voor de tegenstanders van opvang voor de vluchtelingen.

‘Ze blijven want ze hebben geen keuze’

Luca Zaia, de gouverneur van de regio Veneto, en lid van de xenofobe Lega Nord, deed er een schep bovenop op de Italiaanse televisie. “Ze zijn bezig Venetië te afrikaniseren. Dit is een oorlogsverklaring voor zij die niet weten wat het betekent om hen (vluchtelingen, nvdr.) naast families te vestigen met kleine kinderen. Er moet een tentenkamp komen.”

De prefect van Treviso, Maria Augusta Marrosu, liet zich niet van haar stuk brengen: “Ze blijven want ze hebben geen keuze.” Alleen al sinds begin dit jaar zijn meer dan 74.000 vluchtelingen in Italië aangekomen via de Middellandse Zee. Het gaat vooral om vluchtelingen uit het door burgeroorlog verscheurde Syrië en het dictatoriaal geregeerde Eritrea.

Een Europees spreidingsplan voorziet in de verdeling van 40.000 vluchtelingen, waarvan 24.000 uit Italië. Over bindende quota raakten de lidstaten het niet eens. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content