Italiaanse regeringsleden zeggen Franse gele hesjes hun volle steun toe

LUIGI DI MAIO Zijn Vijfsterrenbeweging moet dringend scoren. © REU

‘Gele hesjes, niet toegeven of verslappen’, schrijft vicepremier Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging op de blog van zijn partij. ‘Ik steun de eerlijke burgers die protesteren tegen een president die tegen zijn volk in, regeert’, zegt Matteo Salvini, ook vicepremier in de Italiaanse regering en kopstuk van de radicaal-rechtse Lega.

Di Maio biedt aan de gele hesjes ook logisitieke steun aan: ze mogen gebruik maken van zijn internetplatform ‘Rousseau’ om bijvoorbeeld ‘evenementen te organiseren’ . Dat onlineplatform krijgt veel kritiek in Italië, omdat het niet transparant zou zijn en onder controle staat van het privébedrijf van Roberto Casaleggio, mede-oprichter vande Vijfsterrenbeweging en voorstander van ‘directe democratie’.

‘Zoals ook andere regeringen, vertegenwoordigt de Franse regering vooral de belangen van de elite en de mensen met privileges, maar niet de gewone mensen’, zegt Di Maio. ‘Wij in Italië hebben die tendens kunnen omkeren’, gaat de Italianse politicus voort en hij roept de gele hesjes op hetzelfde te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content