'De premier heeft aangegeven later meer uitleg te willen geven aan het parlement', zo deelde de persdienst van de president mee. Volgens Italiaanse media is de mededeling te lezen als een signaal dat de regeringsleider nog geen aanstalten maakt om op te stappen.

Conte trok donderdagmiddag voor een tweede keer in 24 uur naar Palazzo del Quirinale om er te praten met Mattarella, die zeer gerespecteerd wordt in Italië en de uiteindelijke beslissing neemt bij politieke crises.

Donderdagochtend hadden senatoren en parlementsleden hun werkzaamheden geschorst en aan Conte gevraagd om uit te leggen hoe hij denkt uit de crisis te geraken.

De kleine centrumpartij Italia Viva wordt geleid door de Italiaanse ex-premier Matteo Renzi. Die laatste kondigde woensdag aan dat hij zijn ministers terugtrekt uit de regering. Het gaat om minister van Landbouw Teresa Bellanova en minister van Gezinnen Elena Bonetti.

Aanhoudende discussies binnen de regering over de verdeling van de 210 miljard euro Europees geld voor de relance na corona zijn de aanleiding. 'We spelen geen spel. Democratie is geen reality-programma', zei Renzi tijdens een persconferentie in Rome. De ex-premier heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de Italiaanse president Sergio Mattarella een oplossing zal vinden voor de politieke gevolgen van het vertrek van Italia Viva.

Zonder de kleine coalitiepartner heeft de regering van premier Conte, met daarin ook nog de centrumlinkse Partido Democratico (PD) en de populistische Vijfsterrenbeweging, geen meerderheid meer in het parlement.

De politieke crisis komt bijzonder ongelegen. Italië krijgt opnieuw te maken met sterk stijgende coronacijfers, boven op een zware economische recessie. Bovendien heeft Rome net het voorzitterschap over de G20 overgenomen.

Volgens Italiaanse media wil de premier vervroegde verkiezingen vermijden. Hij zou een nieuwe meerderheid kunnen zoeken en het parlement om vertrouwen kunnen vragen. De volgende parlementsverkiezingen in Italië zijn normaal pas in 2023 gepland.

'De premier heeft aangegeven later meer uitleg te willen geven aan het parlement', zo deelde de persdienst van de president mee. Volgens Italiaanse media is de mededeling te lezen als een signaal dat de regeringsleider nog geen aanstalten maakt om op te stappen. Conte trok donderdagmiddag voor een tweede keer in 24 uur naar Palazzo del Quirinale om er te praten met Mattarella, die zeer gerespecteerd wordt in Italië en de uiteindelijke beslissing neemt bij politieke crises. Donderdagochtend hadden senatoren en parlementsleden hun werkzaamheden geschorst en aan Conte gevraagd om uit te leggen hoe hij denkt uit de crisis te geraken. De kleine centrumpartij Italia Viva wordt geleid door de Italiaanse ex-premier Matteo Renzi. Die laatste kondigde woensdag aan dat hij zijn ministers terugtrekt uit de regering. Het gaat om minister van Landbouw Teresa Bellanova en minister van Gezinnen Elena Bonetti. Aanhoudende discussies binnen de regering over de verdeling van de 210 miljard euro Europees geld voor de relance na corona zijn de aanleiding. 'We spelen geen spel. Democratie is geen reality-programma', zei Renzi tijdens een persconferentie in Rome. De ex-premier heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat de Italiaanse president Sergio Mattarella een oplossing zal vinden voor de politieke gevolgen van het vertrek van Italia Viva. Zonder de kleine coalitiepartner heeft de regering van premier Conte, met daarin ook nog de centrumlinkse Partido Democratico (PD) en de populistische Vijfsterrenbeweging, geen meerderheid meer in het parlement. De politieke crisis komt bijzonder ongelegen. Italië krijgt opnieuw te maken met sterk stijgende coronacijfers, boven op een zware economische recessie. Bovendien heeft Rome net het voorzitterschap over de G20 overgenomen. Volgens Italiaanse media wil de premier vervroegde verkiezingen vermijden. Hij zou een nieuwe meerderheid kunnen zoeken en het parlement om vertrouwen kunnen vragen. De volgende parlementsverkiezingen in Italië zijn normaal pas in 2023 gepland.