Italiaanse rechter: ‘Voedsel stelen omdat je honger hebt, is geen misdaad’

Bedelaar © Istock

Een dakloze is in Italië vrijgesproken voor diefstal in een supermarkt.

In Italië heeft het Hof van Cassatie een dakloze vrijgesproken voor een poging tot diefstal in een supermarkt. ‘Een kleine hoeveelheid voedsel stelen omdat je honger hebt, is geen misdaad’, klonk het. Dat meldt BBC.

De dakloze Roman Ostriakov deed in 2011 in Genua een poging om een stuk kaas en enkele worstjes te stelen ter waarde van 4,07 euro. Een andere man zag dit en waarschuwde de bewakers. De 30-jarige man werd hiervoor in eerste aanleg in 2015 veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van honderd euro. Maar het parket vond de boete te hoog, omdat de man uiteindelijk niets had gestolen.

Noodzaak

‘We geven hier prioriteit aan het recht om te overleven boven het recht op eigendom’, oordeelden de rechters. Zij benadrukten dat je ‘zeker in tijden van economische crisis geen enkele persoon mag laten omkomen van de honger.’

‘De omstandigheden tonen aan dat de man enkel de Jehoogstnodige hoeveelheid voedsel wilde stelen om zijn honger te kunnen stillen’, aldus het Hof. ‘En aangezien mensen niet zonder voedsel kunnen leven, heeft de man gehandeld uit noodzaak.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content