Dat meldt persbureau ANSA.

Rechter Plinia Azzena benadrukte dat de arrestatie van Puigdemont donderdagavond legaal was, maar aangezien het openbaar ministerie van oordeel was dat het niet nodig was Puigdemont om veiligheidsredenen in de gevangenis te houden of huisarrest op te leggen, werd zijn vrijlating bevolen.

Puigdemont, die door zijn aanhangers werd toegejuicht, verliet de gevangenis. 'Spanje laat nooit een gelegenheid voorbijgaan om zich belachelijk te maken', zei hij. Volgens zijn Italiaanse advocaat Agostinangelo Marras mag hij uit Italië vertrekken in afwachting van een volgende rechtszitting die hij op 4 oktober wil bijwonen. De beslissing over zijn uitlevering zou 'weken' op zich kunnen laten wachten, had zijn advocaat eerder gezegd

Onschendbaarheid

Carles Puigdemont (58), die in 2017 naar België vluchtte, waar hij sindsdien in ballingschap leeft, werd donderdagavond opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Alghero, een stad met een Catalaanse cultuur waar hij aan een cultureel festival zou deelnemen en verkozenen van Sardinië zou ontmoeten.

Puigdemont werd donderdagavond bij zijn aankomst op Sardinië opgepakt. Hij was van plan op het eiland deel te nemen aan een lokale politieke meeting.

Tegen de voormalige Catalaanse president, die sinds oktober 2017 in België woont, liep een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië. Hij riskeert een celstraf van 25 jaar. Eerder dit jaar had het Europees Parlement de onschendbaarheid van Puigdemont opgeheven. Puigdemont heeft dat juridisch aangevochten, maar er is nog geen definitieve uitspraak.

Dat meldt persbureau ANSA.Rechter Plinia Azzena benadrukte dat de arrestatie van Puigdemont donderdagavond legaal was, maar aangezien het openbaar ministerie van oordeel was dat het niet nodig was Puigdemont om veiligheidsredenen in de gevangenis te houden of huisarrest op te leggen, werd zijn vrijlating bevolen.Puigdemont, die door zijn aanhangers werd toegejuicht, verliet de gevangenis. 'Spanje laat nooit een gelegenheid voorbijgaan om zich belachelijk te maken', zei hij. Volgens zijn Italiaanse advocaat Agostinangelo Marras mag hij uit Italië vertrekken in afwachting van een volgende rechtszitting die hij op 4 oktober wil bijwonen. De beslissing over zijn uitlevering zou 'weken' op zich kunnen laten wachten, had zijn advocaat eerder gezegdCarles Puigdemont (58), die in 2017 naar België vluchtte, waar hij sindsdien in ballingschap leeft, werd donderdagavond opgepakt bij zijn aankomst op de luchthaven van Alghero, een stad met een Catalaanse cultuur waar hij aan een cultureel festival zou deelnemen en verkozenen van Sardinië zou ontmoeten. Puigdemont werd donderdagavond bij zijn aankomst op Sardinië opgepakt. Hij was van plan op het eiland deel te nemen aan een lokale politieke meeting. Tegen de voormalige Catalaanse president, die sinds oktober 2017 in België woont, liep een internationaal arrestatiebevel. Spanje wil hem vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië. Hij riskeert een celstraf van 25 jaar. Eerder dit jaar had het Europees Parlement de onschendbaarheid van Puigdemont opgeheven. Puigdemont heeft dat juridisch aangevochten, maar er is nog geen definitieve uitspraak.