Letta had ontmoette in Brussel premier Elio Di Rupo en de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Letta was voordien in Parijs geweest waar hij door de Franse president François Hollande ontvangen was. Eerder bracht hij een bezoek aan Berlijn voor een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Zonder Duitsland te noemen

De nieuwe Italiaanse premier zei er "zeker van te zijn dat het Europa van de toekomst er één zal zijn waarin we overeen zullen komen."

"We zijn allen met mekaar verbonden. Als de rest van Europa instort en één land alleen overblijft, denk ik niet dat dat land het goed zal doen", zei hij, zonder Duitsland te noemen.

Beslissende top

Di Rupo wil dat de Europese top eind juni, gewijd aan economische vraagstukken, "een beslissende top wordt die de EU opnieuw elan en kracht geeft, in het bijzonder aan de landen die de euro als gemeenschappelijke munt hebben."

Di Rupo noemde daarbij de oprichting van de bankunie. Volgens Letta moet die "zonder dralen opgericht worden en in staat zijn onmiddellijke resultaten te geven."

Letta wilde op zijn beurt dat er op de top in juni over "belangrijke en nieuwe maatregelen voor groei gepraat zal worden". Voor Di Rupo moet het strikte beleid behouden worden, "maar zitten er achter de cijfers burgers en bedrijven."

Ramp

"Als we er niet in slagen Europa zijn capaciteit te laten tonen om de welvaart voor de burgers weer te vinden, zullen de Europese verkiezingen volgend jaar een ramp zijn", vervolgde Di Rupo. "We zullen dan te maken krijgen met anti-Europeanen, partijen die werkelijk tegen alles zijn, ongelofelijk veel populisten, en dat zou een catastrofe voor de hele EU kunnen betekenen." (Belga/TV)

Letta had ontmoette in Brussel premier Elio Di Rupo en de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Letta was voordien in Parijs geweest waar hij door de Franse president François Hollande ontvangen was. Eerder bracht hij een bezoek aan Berlijn voor een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.Zonder Duitsland te noemen De nieuwe Italiaanse premier zei er "zeker van te zijn dat het Europa van de toekomst er één zal zijn waarin we overeen zullen komen." "We zijn allen met mekaar verbonden. Als de rest van Europa instort en één land alleen overblijft, denk ik niet dat dat land het goed zal doen", zei hij, zonder Duitsland te noemen.Beslissende top Di Rupo wil dat de Europese top eind juni, gewijd aan economische vraagstukken, "een beslissende top wordt die de EU opnieuw elan en kracht geeft, in het bijzonder aan de landen die de euro als gemeenschappelijke munt hebben." Di Rupo noemde daarbij de oprichting van de bankunie. Volgens Letta moet die "zonder dralen opgericht worden en in staat zijn onmiddellijke resultaten te geven." Letta wilde op zijn beurt dat er op de top in juni over "belangrijke en nieuwe maatregelen voor groei gepraat zal worden". Voor Di Rupo moet het strikte beleid behouden worden, "maar zitten er achter de cijfers burgers en bedrijven."Ramp "Als we er niet in slagen Europa zijn capaciteit te laten tonen om de welvaart voor de burgers weer te vinden, zullen de Europese verkiezingen volgend jaar een ramp zijn", vervolgde Di Rupo. "We zullen dan te maken krijgen met anti-Europeanen, partijen die werkelijk tegen alles zijn, ongelofelijk veel populisten, en dat zou een catastrofe voor de hele EU kunnen betekenen." (Belga/TV)