Een opmerking op een congres van politicus Roberto Calderoli van de Italiaanse rechts-xenofobe Lega Nord, dat de in Congo geboren minister van Integratie Cecile Kyenge hem "aan een orang oetan doet denken", dreigt als een boemerang terug te keren.

"Daar is niets racistisch aan", stelde Calderoli in een interview met de centrumlinkse krant La Repubblica. "Ik wou zelfs niet beledigend zijn".

'Ik vergelijk wel vaker mensen met dieren'

"Ik vergelijk wel vaker mensen met dieren", zei hij. Zo vindt hij dat premier Enrico Letta "op een reiger lijkt" en minister van Binnenlandse Zaken wel wat weg heeft van "een kikvors".

Calderoli heeft desondanks minister Kyenge, die al sinds 1983 in Italië woont, opgebeld om zich te excuseren.

Ontslag

Een online-petitie waarin het ontslag van Calderoli als vicevoorzitter van de Senaat wordt geëist, heeft inmiddels al 26.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie wordt gesteund door de centrumlinkse Democratische Partij waartoe Kyenge behoort.

In 2006 werd Calderoli uit de conservatieve regering-Berlusconi gegooid nadat hij opzichtig rondliep met een t-shirt waarop cartoons die de profeet Mohammed bespotten. Bij protesten daartegen in Libië, een voormalige Italiaanse kolonie, vielen doden. (Belga/TE)

Een opmerking op een congres van politicus Roberto Calderoli van de Italiaanse rechts-xenofobe Lega Nord, dat de in Congo geboren minister van Integratie Cecile Kyenge hem "aan een orang oetan doet denken", dreigt als een boemerang terug te keren. "Daar is niets racistisch aan", stelde Calderoli in een interview met de centrumlinkse krant La Repubblica. "Ik wou zelfs niet beledigend zijn". 'Ik vergelijk wel vaker mensen met dieren'"Ik vergelijk wel vaker mensen met dieren", zei hij. Zo vindt hij dat premier Enrico Letta "op een reiger lijkt" en minister van Binnenlandse Zaken wel wat weg heeft van "een kikvors". Calderoli heeft desondanks minister Kyenge, die al sinds 1983 in Italië woont, opgebeld om zich te excuseren.OntslagEen online-petitie waarin het ontslag van Calderoli als vicevoorzitter van de Senaat wordt geëist, heeft inmiddels al 26.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie wordt gesteund door de centrumlinkse Democratische Partij waartoe Kyenge behoort. In 2006 werd Calderoli uit de conservatieve regering-Berlusconi gegooid nadat hij opzichtig rondliep met een t-shirt waarop cartoons die de profeet Mohammed bespotten. Bij protesten daartegen in Libië, een voormalige Italiaanse kolonie, vielen doden. (Belga/TE)