Bij een reddingsoperatie heeft de Italiaanse kustwacht vandaag 144 opvarende kunnen redden op ongeveer 148 kilometer voor de Libische kust. Voor negen asielzoekers kwam alle hulp te laat, zij overleden. Het persagenschap ANSA meldt dat de Italiaanse kunstwacht intussen verder zoekt naar drenkelingen.

Oorlog verscheurde Syrië en Somalië

De afgelopen dagen is het aantal vluchtelingen richting Italië sterk gestegen. Sinds vrijdag zijn al 5.629 mensen (uit het Midden-Oosten en Afrika) gered. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) brengen deze cijfers het totale aantal vluchtelingen dat sinds begin dit jaar in Italië is aangekomen op 15.000, of net iets minder dan het aantal aankomsten dat vorig jaar in dezelfde periode werden geregistreerd door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

In totaal kwamen dit jaar al 480 mensen om in de Middellandse Zee. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig van het door oorlog verscheurde Syrië en Somalië.

Reders eisen meer middelen

Bootvluchtelingen, Reuters
Bootvluchtelingen © Reuters

Ook voor de zuidoostkust van Tunesië redde de Tunesische kustwacht en de marine vandaag 174 vluchtelingen. De bootjes waren onderweg in panne gevallen en zijn naar de Tunesische havenstad Zarzis geëvacueerd. De nationaliteit van de opvarenden is nog niet bekend.

Afgelopen week nog trokken reders en vakbonden van scheepslui in een gezamenlijke brief aan de Europese regeringsleiders aan de alarmbel. Ze eisen meer geld en middelen voor reddingsoperaties van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Ze vinden het 'onaanvaardbaar' dat de overheden steeds meer op de koopvaardij lijken te rekenen om vluchtelingen in nood te redden.

Tunesië en Egypte

Egypte en Tunesië zijn geen veilige landen voor vluchtelingen

Ska Keller (Europese Groenen)

Uit een document dat het Duitse magazine Der Spiegel eind maart kon inkijken, blijkt dat verschillende grote EU-landen willen dat Tunesië en Egypte het voortouw nemen bij de redding van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. 'Die landen zitten dichterbij en ze zouden ook de vluchtelingen of migranten naar Afrika terugbrengen', luidt de redenering.

'Egypte en Tunesië zijn geen veilige landen voor vluchtelingen. De EU tracht zo haar verantwoordelijkheid te ontlopen', bekritiseert Europarlementslid Ska Keller (Europese Groenen) het plan. (AVE)

Bij een reddingsoperatie heeft de Italiaanse kustwacht vandaag 144 opvarende kunnen redden op ongeveer 148 kilometer voor de Libische kust. Voor negen asielzoekers kwam alle hulp te laat, zij overleden. Het persagenschap ANSA meldt dat de Italiaanse kunstwacht intussen verder zoekt naar drenkelingen. De afgelopen dagen is het aantal vluchtelingen richting Italië sterk gestegen. Sinds vrijdag zijn al 5.629 mensen (uit het Midden-Oosten en Afrika) gered. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) brengen deze cijfers het totale aantal vluchtelingen dat sinds begin dit jaar in Italië is aangekomen op 15.000, of net iets minder dan het aantal aankomsten dat vorig jaar in dezelfde periode werden geregistreerd door het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In totaal kwamen dit jaar al 480 mensen om in de Middellandse Zee. De meeste vluchtelingen zijn afkomstig van het door oorlog verscheurde Syrië en Somalië. Ook voor de zuidoostkust van Tunesië redde de Tunesische kustwacht en de marine vandaag 174 vluchtelingen. De bootjes waren onderweg in panne gevallen en zijn naar de Tunesische havenstad Zarzis geëvacueerd. De nationaliteit van de opvarenden is nog niet bekend. Afgelopen week nog trokken reders en vakbonden van scheepslui in een gezamenlijke brief aan de Europese regeringsleiders aan de alarmbel. Ze eisen meer geld en middelen voor reddingsoperaties van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Ze vinden het 'onaanvaardbaar' dat de overheden steeds meer op de koopvaardij lijken te rekenen om vluchtelingen in nood te redden. Uit een document dat het Duitse magazine Der Spiegel eind maart kon inkijken, blijkt dat verschillende grote EU-landen willen dat Tunesië en Egypte het voortouw nemen bij de redding van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. 'Die landen zitten dichterbij en ze zouden ook de vluchtelingen of migranten naar Afrika terugbrengen', luidt de redenering. 'Egypte en Tunesië zijn geen veilige landen voor vluchtelingen. De EU tracht zo haar verantwoordelijkheid te ontlopen', bekritiseert Europarlementslid Ska Keller (Europese Groenen) het plan. (AVE)