Italiaanse burgemeester: ‘Vluchtelingen hebben mijn dorp gered’

Riace © Reuters

‘Vluchtelingen zijn geen last, maar een oplossing’, klinkt het in het Italiaanse dorp Riace. De nieuwkomers vangen er namelijk de migratievlucht van de autochtone bevolking op.

Terwijl de meeste Europese leiders de instroom van vluchtelingen als een last beschouwen, ontvangt het Italiaanse dorp Riace de nieuwkomers met open armen. ‘De vluchtelingen hebben mijn gemeente gered’, aldus burgemeester Lucano Domenico.

De bevolking van Riace kromp de laatste twintig jaar drastisch van 2.500 inwoners tot 400. Bewoners trokken stelselmatig weg richting het economisch welgesteldere noorden van het land, bericht Al Jazeera. Om een oplossing te bieden aan de leegloop, ziet de burgemeester de migranten graag komen. In ruil voor gratis onderdak en opvang, eist hij van de vluchtelingen dat ze Italiaans leren en aan het werk gaan.

Stad van de toekomst

Riace
Riace © Reuters

Het begon allemaal in 1998 toen een boot met 218 Koerdische vluchtelingen op weg naar Griekenland, aanspoelde op de kust van Riace. Al snel kwam het dorp tot een logische oplossing: de vluchtelingen konden wonen in de huizen en appartementen die leegstonden door de migratievlucht van de eigen inwoners.

Niet veel later richtte Domenico de organisatie Città Futura op, wat stad van de toekomst betekent. ‘Vluchtelingen zijn geen last, maar een oplossing’, luidt het. Stelselmatig vonden vluchtelingen hun weg naar het dorp, waardoor het inwonersaantal nu opnieuw rond de 2.000 schommelt. Op dit moment wonen er twintig verschillende nationaliteiten in het dorp, veel van de leegstaande winkelpaden openden opnieuw de deuren en ook het lokale schooltje startte weer op.

Domenico benadrukt dat het succesverhaal van zijn dorp ook de politici in Rome heeft bereikt. ‘Zij bekijken nu hoe ze ook in andere krimpende dorpen vluchtelingen kunnen opvangen.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content