Italiaans president aanvaardt ontslag premier Renzi

07/12/16 om 15:56 - Bijgewerkt om 21:30

Bron: Belga

Italiaans premier Matteo Renzi heeft opnieuw zijn ontslag ingediend bij president Sergio Mattarella. Die nam het ontslag na een gesprek van 40 minuten onder voorbehoud aan, zo heeft de secretaris-generaal van het presidentschap Ugo Zampetti gezegd.

Italiaans president aanvaardt ontslag premier Renzi

Steven Van Hecke over Matteo Renzi: 'Politici zouden moeten weten dat referendums niet zonder risico zijn.' © Gettyimages

Mattarella zal donderdag vanaf 18 uur gesprekken opstarten met de leiders van de verschillende politieke partijen om op zoek te gaan naar een nieuwe regering, klinkt het.

Renzi had zijn ontslag eerder al aangeboden nadat hij afgelopen weekend een duidelijke nederlaag had geleden in het door hem gelanceerde referendum over een grondwetsherziening.

Mattarella had hem maandagavond echter gevraagd om aan te blijven tot na de goedkeuring van de begroting voor 2017. Die werd woensdag door een meerderheid in de senaat goedgekeurd, nadat de tekst vorige week al een stemming in de kamer van volksvertegenwoordigers had overleefd.

Vlak na de goedkeuring in de senaat gaf Renzi al te kennen dat hij zijn ontslag woensdagavond opnieuw zou aanbieden.

Snelheid

Daarmee is het nog niet afgelopen met Renzi. Volgens Italiaanse media wil Renzi binnenkort opnieuw verkiezingen organiseren. Dat blijkt ook uit opmerkingen van minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano, een centrumrechtse coalitiepartner. 'Ik voorspel dat er een wil zal zijn om in februari naar verkiezingen te gaan', zei Alfano aan de Corriere della Sera. Hij voegde eraan toe dat hij het daarover met Renzi gehad had.

De meeste analisten achten februari niet realistisch, maar vermoeden dat Renzi zo zijn tegenstanders in snelheid wil pakken. 'Het is een gok, en hun inzet is dat de 60 procent die tegen Renzi stemde, verdeeld is tussen Grillo (Beppe, de leider van de Vijfsterrenbeweging, nvdr.), Berlusconi en de Lega Nord', aldus analist Wolfango Piccoli aan The Guardian. Renzi's plan zou er dan in bestaan af te treden zodra de begroting is goedgekeurd en een partijgenoot, zoals economieminister Pier Carlo Padoan, aan te stellen als overgangspremier die een nieuwe kieswet moet goedkeuren.(Belga/TE)

Onze partners