Israëlische soldaten weigeren dienstplicht in Gazaconflict

© Belga

Meer dan 50 Israëlische soldaten hebben ondertussen geweigerd te dienen in het reservistenleger van het land. Ze willen geen deel meer uitmaken van een leger dat een centrale rol speelt in de onderdrukking van de Palestijnen.

Ondertussen hebben al 56 Israëlische reservisten de onlinepetitie ‘Don’t serve’ (‘dien niet’) ondertekend. De soldaten zeggen spijt te hebben ooit deel te hebben uitgemaakt van een leger dat mee verantwoordelijk is voor de onderdrukking van de Palestijnen. Ze weigeren hun dienstplicht en zeggen iedereen te zullen steunen die dat ook doet.

Leger ondersteunt conflict

‘We ontdekten dat de troepen die in de bezette gebieden opereren, niet de enigen zijn die het leven van de Palestijnen controleren. In werkelijkheid is het hele leger daarbij betrokken. Daarom weigeren we nu deel te nemen aan onze reservistenplicht en steunen we iedereen die zijn dienst weigert’, schrijven de soldaten in een onlinepetitie.

De meeste ondertekenaars zijn vrouwen, die van de strijd zouden worden ontzien. Maar ‘velen van ons werkten in logistieke en bureaucratische functies, waar we ontdekten dat het hele leger – ongeacht de functie – de onderdrukking van de Palestijnen ondersteunt’, schrijven ze. Ook al weigerden sommige Israëli’s dus te opereren in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, ze blijven hoe dan ook betrokken bij het conflict. Zo menen de soldaten.

Enkel militaire oplossingen

Het escalerende conflict in Gaza lokte de kritiek van de Israëlische soldaten uit. Ondertussen kwamen meer dan 1.200 Palestijnse burgers om het leven, onder wie vele kinderen.

Nadat Israël een grondoffensief startte, kwam ook de vraag om meer reservisten te mobiliseren, anticiperend op een verdere escalatie in de strijd tegen de extremistische militanten van Hamas.

In de petitie leggen de soldaten nog uit dat de structuur van het leger en de fundamentele rol die het speelt in de Israëlische samenleving, het onmogelijk maken om welke vorm van medewerking ook los te koppelen van het conflict.

‘Het leger speelt een centrale rol bij elk actieplan en voorstel dat besproken wordt op nationaal niveau. Dat verklaart de afwezigheid van niet-militaire oplossingen in de conflicten van Israël met zijn buren’, leggen de reservisten uit op de website.

De Israëlische soldaten zeggen zich ook te verzetten tegen het leger en de dienstplicht, omdat vrouwen slechts in lage administratieve functies tewerk worden gesteld en omdat joden met Arabische families gediscrimineerd worden.

Wie achttien jaar oud is, moet in Israël doorgaans drie jaar dienen in het leger. Enkele groepen, zoals de ultraorthodoxe joodse seminariestudenten, worden ontzien van de dienstplicht. Maar wetgevers willen die uitzondering vanaf 2017 opheffen. Arabische Israëli’s worden ook ontzien van de verplichte dienst. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content