Israëlische soldaten beschuldigen het leger ervan de gedragscode en voorschriften over het gebruik van vuurwapens (het Purity of Arms-principe, nvdr.) te hebben versoepeld tijdens de Gazaoorlog van 2014. De organisatie 'Breaking the Silence' (Doorbreek het stilzwijgen) publiceerde maandag getuigenissen van 70 soldaten, die anoniem wilden blijven.

'Schieten op alles wat beweegt'

'De 'rules of engagement' voor de soldaten waren de minst strikte waar Breaking the Silence ooit heeft over gehoord', luidt het in het persbericht. 'Veel soldaten getuigden dat ze het order kregen om te schieten op elke persoon die ze in hun gebied zagen'.

De soldaten kregen naar eigen zeggen misleidende informatie. Zo werd hen gezegd dat de in gebieden actief waren waar zich geen burgers meer bevonden. In werkelijkheid opereerden ze in gebieden waar nog onschuldige burgers en soms volledige families verbleven.

Er werden ook nauwelijks inspanningen ondernomen om schade aan de Palestijnse infrastructuur en privéwoningen te voorkomen, staat in het rapport. Volgens de Verenigde Naties werden tijdens de oorlog 18.000 gebouwen vernield of zwaar beschadigd. 'Alle twee, drie jaar vallen we Gaza binnen', zei Jehuda Schaul, stichter van de organisatie. En steeds worden nieuwe morele grenzen overschreden, luidt zijn kritiek.

In een reactie van het Israëlisch leger staat dat Breaking the Silence geweigerd heeft de beschuldigingen met bewijzen te staven. Haar onderzoek is daarom uitgesloten. Het leger onderzoekt zelf berichten over schendingen van zijn soldaten tijdens de Gazaoorlog.

Palestijnen

Tijdens de 50 dagen durende strijd zijn meer dan 2.200 Palestijnen, een groot aantal daarvan burgers, en meer dan 70 Israëli's omgekomen.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft niet enkel Israël, maar ook de Palestijnse beweging Hamas, die de Gazastrook bestuurt, van oorlogsmisdaden tijdens de Gazaoorlog beschuldigd. Hamas-strijders hadden in juni en augustus 2014 duizenden raketten en granaten afgevuurd op woongebieden in Israël.

De leden van Breaking the Silence - velen onder hen soldaten of reservisten - berichten regelmatig in videofilms over hun ervaringen in de bezette gebieden. Daarmee willen ze de eigen bevolking wakker schudden en de aandacht vestigen op de moeilijke situatie in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. (Belga/KVDA)

Israëlische soldaten beschuldigen het leger ervan de gedragscode en voorschriften over het gebruik van vuurwapens (het Purity of Arms-principe, nvdr.) te hebben versoepeld tijdens de Gazaoorlog van 2014. De organisatie 'Breaking the Silence' (Doorbreek het stilzwijgen) publiceerde maandag getuigenissen van 70 soldaten, die anoniem wilden blijven. 'De 'rules of engagement' voor de soldaten waren de minst strikte waar Breaking the Silence ooit heeft over gehoord', luidt het in het persbericht. 'Veel soldaten getuigden dat ze het order kregen om te schieten op elke persoon die ze in hun gebied zagen'.De soldaten kregen naar eigen zeggen misleidende informatie. Zo werd hen gezegd dat de in gebieden actief waren waar zich geen burgers meer bevonden. In werkelijkheid opereerden ze in gebieden waar nog onschuldige burgers en soms volledige families verbleven.Er werden ook nauwelijks inspanningen ondernomen om schade aan de Palestijnse infrastructuur en privéwoningen te voorkomen, staat in het rapport. Volgens de Verenigde Naties werden tijdens de oorlog 18.000 gebouwen vernield of zwaar beschadigd. 'Alle twee, drie jaar vallen we Gaza binnen', zei Jehuda Schaul, stichter van de organisatie. En steeds worden nieuwe morele grenzen overschreden, luidt zijn kritiek. In een reactie van het Israëlisch leger staat dat Breaking the Silence geweigerd heeft de beschuldigingen met bewijzen te staven. Haar onderzoek is daarom uitgesloten. Het leger onderzoekt zelf berichten over schendingen van zijn soldaten tijdens de Gazaoorlog. Tijdens de 50 dagen durende strijd zijn meer dan 2.200 Palestijnen, een groot aantal daarvan burgers, en meer dan 70 Israëli's omgekomen. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft niet enkel Israël, maar ook de Palestijnse beweging Hamas, die de Gazastrook bestuurt, van oorlogsmisdaden tijdens de Gazaoorlog beschuldigd. Hamas-strijders hadden in juni en augustus 2014 duizenden raketten en granaten afgevuurd op woongebieden in Israël.