Israëlische premier Netanyahu zondag in Parijs om Franse razzia te herdenken

15/07/17 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:23

Bron: Belga

Benjamin Netanyahu is zondag in Parijs om de herdenking bij te wonen van de razzia van Vel d'Hiv in 1942, toen de Franse politie 13.000 Joden arresteerde. De Israëlische premier heeft dan ook een eerste ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron.

Israëlische premier Netanyahu zondag in Parijs om Franse razzia te herdenken

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu. © Reuters

In de Franse hoofdstad vindt zondag de herdenking plaats van de razzia van de wielerbaan Vélodrome d'Hiver (Vel d'Hiv). In de nacht van 16 op 17 juli 1942, nu 75 jaar geleden, pakte de Franse politie ongeveer 13.000 Joden, onder wie duizenden kinderen, op in het kader van de plannen van de Duitse bezetters om de Joden uit te roeien.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu neemt zondagochtend in Parijs deel aan de ceremonie naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de razzia. Het is zijn eerste bezoek aan de Franse hoofdstad sinds zijn deelname aan de grote mars tegen terrorisme in januari 2015.

Na de herdenking heeft de Israëlische premier een bilateraal onderhoud met Emmanuel Macron. Het is de eerste ontmoeting van beide machthebbers. Volgens politieke analisten is het voor Netanyahu een unieke kans om het met de Franse president te hebben over gevoelige thema's, zoals de kwestie Iran en het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Onze partners