Israëlische politie vraagt arrestatie van premier Netanyahu

13/02/18 om 21:31 - Bijgewerkt om 21:30

Bron: Belga

De Israëlische politie heeft gevraagd om premier Benjamin Netanyahu te arresteren in het kader van twee corruptiezaken. De premier noemt de beschuldigingen 'absurd'.

Israëlische politie vraagt arrestatie van premier Netanyahu

Benjamin Netanyahu © AFP

Het eerste dossier waarover de politie het heeft, gaat over het accepteren van geschenken van miljardairs in ruil voor een gunstige behandeling. Netanyahu en zijn vrouw zouden zo voor 1 miljoen shekels (229.000 euro) aan sigaren en juwelen hebben ontvangen van een Israëlische en een Australische miljardair.

Het tweede dossier draait rond onderhandelingen tussen Netanyahu en een krantenuitgever om de media te beïnvloeden.

Afzetting

De politie komt met de aanbeveling om de premier te arresteren na maanden van onderzoek. Netanyahu verklaarde tijdens een televisietoespraak dat enkel het parket kan beslissen of het de aanbevelingen van de politie opvolgt, en dat de beschuldigingen ongegrond zijn. Hij sprak eerder al over een 'heksenjacht' tegen zijn conservatieve coalitie.

Volgens de Israëlische media zou de politie vragen om ook de krantenuitgever en een van de miljardairs op te pakken.

Velen zien de aanbevelingen van de politie als een oproep om de premier af te zetten. Steeds meer tegenstanders van de premier willen dat hij vertrekt, maar Netanyahu heeft nog voldoende aanhangers om aan de macht te kunnen blijven. Leden van de Likoed-partij van Netanyahu lieten al weten dat de premier niet moet opstappen, zelfs al wordt hij schuldig bevonden.

Onze partners