De radicaal nationalistische Israëlische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft zijn ontslag aangekondigd. Dat berichtte Radio Israël. Eerder had procureur-generaal Jehuda Weinstein laten weten Lieberman wegens bedrog en misbruik van vertrouwen aan te klagen.

Eerder had procureur-generaal Jehuda Weinstein laten weten de 54-jarige extreemrechtse politicus wegens bedrog en misbruik van vertrouwen aan te klagen. Daarbij ging het om de bescherming van een Israëlische diplomaat, die Lieberman op illegale wijze over details van het onderzoek wegens beschuldiging van corruptie had geïnformeerd.

De in Moldavië geboren Lieberman was sinds 31 maart 2009 in functie. Hij is voorzitter van de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu (Ons Huis Israël). In de schriftelijke aankondiging van zijn aftreden stond volgens de Jeruzalem Post dat de advocaten van Lieberman hem hadden geadviseerd ontslag te nemen. Dan kan de politicus de beschuldigingen snel voor de rechtbank bestrijden en na een vrijspraak zin ambt in de komende regering weer opnemen.

Lieberman zei af te treden om zijn naam te kunnen zuiveren. "Ook al weet ik dat ik geen misdaden heb begaan, toch heb ik beslist af te treden als minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier," zo citeert The Guardian Lieberman.

Verkiezingen

Zowel Liebermans Yisrael Beiteinu als premier Benjamin Netanyahu's Likoed - waaruit ook Lieberman komt - staan op winst in de peilingen voor de parlementsverkiezingen op 22 januari 2013. Of Liebermans aftreden een invloed zal hebben op de verkiezingen is onduidelijk, aldus The Guardian.

Zwaardere misdrijven konden niet bewezen worden

Zwaarwegende beschuldigingen van corruptie had Weinstein na een meer dan tien jaar durend onderzoek wegens gebrek aan bewijs van de hand gewezen. Politici uit de oppositie dreigden ermee naar het Hooggerechtshof te stappen indien Lieberman niet vrijwillig zou aftreden.

Kolonisten

Lieberman geldt als erg radicale Israëlische politicus. Hij en zijn partij komen op voor de belangen van de joodse kolonisten. In 2003 reageerde hij op de mogelijke amnestie van zo'n 350 Palestijnse gevangenen - waaronder leden van Hamas en de islamitische Jihad - door te zeggen: "Het zou beter zijn ze in de Dode Zee te gooien, aangezien dat het laagste punt van de wereld is." (Belga/SD)

De radicaal nationalistische Israëlische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft zijn ontslag aangekondigd. Dat berichtte Radio Israël. Eerder had procureur-generaal Jehuda Weinstein laten weten Lieberman wegens bedrog en misbruik van vertrouwen aan te klagen. Eerder had procureur-generaal Jehuda Weinstein laten weten de 54-jarige extreemrechtse politicus wegens bedrog en misbruik van vertrouwen aan te klagen. Daarbij ging het om de bescherming van een Israëlische diplomaat, die Lieberman op illegale wijze over details van het onderzoek wegens beschuldiging van corruptie had geïnformeerd. De in Moldavië geboren Lieberman was sinds 31 maart 2009 in functie. Hij is voorzitter van de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu (Ons Huis Israël). In de schriftelijke aankondiging van zijn aftreden stond volgens de Jeruzalem Post dat de advocaten van Lieberman hem hadden geadviseerd ontslag te nemen. Dan kan de politicus de beschuldigingen snel voor de rechtbank bestrijden en na een vrijspraak zin ambt in de komende regering weer opnemen. Lieberman zei af te treden om zijn naam te kunnen zuiveren. "Ook al weet ik dat ik geen misdaden heb begaan, toch heb ik beslist af te treden als minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier," zo citeert The Guardian Lieberman. VerkiezingenZowel Liebermans Yisrael Beiteinu als premier Benjamin Netanyahu's Likoed - waaruit ook Lieberman komt - staan op winst in de peilingen voor de parlementsverkiezingen op 22 januari 2013. Of Liebermans aftreden een invloed zal hebben op de verkiezingen is onduidelijk, aldus The Guardian. Zwaardere misdrijven konden niet bewezen wordenZwaarwegende beschuldigingen van corruptie had Weinstein na een meer dan tien jaar durend onderzoek wegens gebrek aan bewijs van de hand gewezen. Politici uit de oppositie dreigden ermee naar het Hooggerechtshof te stappen indien Lieberman niet vrijwillig zou aftreden. KolonistenLieberman geldt als erg radicale Israëlische politicus. Hij en zijn partij komen op voor de belangen van de joodse kolonisten. In 2003 reageerde hij op de mogelijke amnestie van zo'n 350 Palestijnse gevangenen - waaronder leden van Hamas en de islamitische Jihad - door te zeggen: "Het zou beter zijn ze in de Dode Zee te gooien, aangezien dat het laagste punt van de wereld is." (Belga/SD)