Israëlische minister Lieberman waarschuwt voor Palestijnse staat

De Israëlische extreemrechtse minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman waarschuwt voor de ‘ernstige gevolgen’ van een Palestijnse staat.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, topman van het uiterst rechtse Yisrael Beiteinu (Ons Huis Israël), heeft woensdag de Palestijnen gewaarschuwd voor de “ernstige gevolgen” van hun vraag om onmiddelijk een Palestijnse staat in de Verenigde Naties op te nemen.

“Zodra een unilateraal akkoord doorgedrukt wordt, volgen harde en ernstige consequenties”, zei Lieberman tijdens een toespraak in het zuiden van Israël. De nationalistische minister weigerde wel de aard van die gevolgen duidelijk te maken, maar voegde er wel aan toe dat zijn uitspraken “niet als een bedreiging” opgevat dienden te worden.

“Ik hoop dat het zover niet hoeft te komen en dat de onderhandelingen met gezond verstand voortgezet kunnen worden om tot een coëxistentie te komen”, aldus Lieberman, die in het verleden al eens zei dat Arabieren in de zee moeten gedreven worden. Lieberman zelf is geboren in Moldavië en dus van Oost-Europese afkomst, zoals veel Israëli’s.

Ontmoeting met Ashton

Lieberman moet woensdag nog de hoge verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie Catherine Asthon ontmoeten, die in de ochtend al met eerste minister Benjamin Netanyahu en Defensieminister Ehud Barak samenzat. Ashton bezoekt samen met de Amerikaanse gezanten David Hale en Dennis Ross het land, naar aanleiding van de vraag om een Palestijnse staat in de VN op te nemen. Mahmud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, moet die aanvraag volgende week op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York voorstellen.

Zowel Israël als de Verenigde Staten, dat gezegd heeft het voorstel te vetoën, kant zich tegen het initiatief en stuurt aan op voortzetting van directe onderhandelingen tussen beide partijen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content