Israëlische elitesoldaten weigeren operaties tegen Palestijnen

© Reuters

Elitesoldaten werkzaam bij de inlichtingendienst van het Israëlische leger (IDF) weigeren nog deel te nemen aan operaties tegen de Palestijnse bevolking. Dat hebben ze in een brief aan de premier, Benjamin Netanyahu, gemeld.

Met 43 zijn ze, de elitsoldaten van de inlichtingendiensten van het Israëlische leger (IDF) die voortaan nog weigeren deel te nemen aan operaties tegen de Palestijnse bevolking.

‘Willen geen onschuldige Palestijnen deren’

De eenheid – Unit 8200, vergelijkbaar met de Amerikaanse NSA, bekend om zijn afluisterpraktijken – levert informatie die gebruikt (of zoals ze zelf vinden: misbruikt) wordt om ‘onschuldige Palestijnse burgers nadeel te berokkenen’. Zo schrijven de soldaten in een brief aan premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Yaalon. De brief werd gepubliceerd door de Israëlische nieuwssite ynet.

‘Schending rechten van miljoenen mensen’

‘We kunnen het schenden van de rechten van miljoenen mensen niet met ons geweten verzoenen’, luidt het. De soldaten menen dat ze met hun werk politieke vervolging mogelijk maken en tweedracht zaaien in de Palestijnse maatschappij door informanten aan te werven. Ook kanten de ontertekenaars zich tegen de uitbreiding van de Joodse kolonies in de Westelijke Jordaanoever.

Celstraffen

Onder andere een majoor, twee kapiteins en een luitenant ondertekenden de brief. Hun volledige namen werden niet vernoemd. De reactie van de dienstweigeraars (‘refuzniks’) zal dan wel door velen gerespecteerd worden, dat zal niet verhinderen dat hen nu – zware – celstraffen boven het hoofd hangen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content