Israëlisch minister: ‘Arabische Israëli’s die tegen Israël zijn, moeten we onthoofden met een bijl’

Israëlisch minister van Defensie, Avigdor Lieberman. © Reuters
Simon Demeulemeester

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman vindt dat van Arabische Israëli’s die Israël niet trouw zijn ‘het hoofd moet afgehakt worden met een bijl’.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft zich opnieuw laten opmerken met een brutale uitspraak over Arabische Israëli’s: ‘Zij die met ons zijn, verdienen alles. Maar zij die tegen ons zijn, verdienen het dat we hun hoofd afhakken met een bijl,’ zo zei de ultranationalistische politicus op een verkiezingsmeeting. Dat schrijft Newsweek.

Een Arabisch-Israëlische uit het publiek vroeg aan Lieberman wat er dan van haar moest worden, als zijn woorden beleid werden. ‘Ik heb geen probleem met jou als burger. Ik aanvaard alle Arabieren, christenen en joden die trouw zijn aan de staat, los van hun religieuze overtuiging, als burger en om te dienen in het IDF (Israel Defens Force, het Israëlische leger, red.). We aanvaarden en moedigen aan wie zich met ons identificeert.’

Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas© Reuters

Lieberman zei ook dat wie op ‘Nakba Day‘, de dag van de ‘Grote Catastrofe’ zoals de ontstaansdag van Israël genoemd wordt in Palestijnse kringen, een zwarte vlag hijst, verplicht moet worden om in de Palestijnse gebieden te gaan wonen. ‘Wie rouwt om het ontstaan van Israël hoort hier niet, volgens mij. Ik wil ze met alle plezier aan Mahmoud Abbas (de president van de Palestijnse Autoriteit, red.) schenken.’ Ook steden waarin Arabieren de meerderheid vormen, wil Lieberman afstoten.

‘Doorzichtige manier om stemmen te winnen’

Aan Newsweek zegt Ron Gilran dat dergelijke retoriek dagelijkse kost is voor Lieberman en zijn rechtse partij in tijden van verkiezingen. Gilran werkt voor The Levantine, een denktank in Tel Aviv die aan geopolitieke risico-inschatting doet. ‘Over het algemeen radicaliseert (Liebermans partij) Yisraeli Beiteinu (Israël Ons Huis) tijdens de campagne. ‘De slimmere kiezers weten dat dit een doorzichtige poging is om stemmen te halen.’

‘Palestijnse gevangenen mogen in de Dode Zee verdronken worden’

Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman© Reuters

Lieberman staat erom bekend om controversiële uitsopraken te doen. Pas nog stelde hij voor de doodstraf uit te spreken voor Palestijnse ’terroristen’. In 2014 klonk het dat Israël zijn Arabische burgers ‘financiële stimuli’ moet bieden opdat zij het land verlaten en in een toekomstig Palestijns staatje gaan wonen.

In 2003 zette hij de Knesset, het Israëlische parlement, in rep en roer door te zeggen dat de Palestijnse gevangen die Israël vrijlaat ‘in de Dode Zee verdronken mogen worden’. Hij zou wel voor de bussen zorgen naar de plaats ‘waar ze nooit van zouden terugkomen’. Een parlementslid reageerde furieus dat dat ‘het ultieme fascistische statement’ was.

In 2012 moest Lieberman aftreden uit de regering van Benjamin Netanyahu wegens beschuldigingen van fraude en misbruik van vertrouwen. Toen hij in 2013 werd vrijgesproken, hees Netanyahu hem weer aan boord.

Interessant detail: volgens Newsweek is Lieberman de enige Buitenlandminister ter wereld die niet officieel woont in het land dat hij vertegenwoordigt. Lieberman woont in een nederzetting in de West Bank.

Verkiezingen: Netanyahu vs. batterij oud-ministers van hem

Premier van Israël, Benjamin Netanyahu (links) en minister van Defensie, Moshe Yaalon.
Premier van Israël, Benjamin Netanyahu (links) en minister van Defensie, Moshe Yaalon.© Reuters

In de Israëlische verkiezingen, binnen een week, staat premier Netanyahu met zijn Likoed onder meer tegenover de Zionistische Unie van Tzipi Livni – die al minister was voor Likoed en Kadima, de partie die ze oprichtte nadat ze uit Likoed stapte. Bij de Zionistische Unie zit ook Amir Peretz, net als Livni ook minister geweest onder Netanyahu. Peretz begon bij de Arbeiderspartij, richtte dan zelf Am Ehad op, om met die partij tenslotte weer met de Arbeiderspartij samen te gaan.

In de polls staat oppositieleider Yitzhak Herzog van de Arbeiderspartij twee zetels voor op Netanyahu, aldus nog Newsweek. Maar die kan volgens diezelfde peilingen een meerderheid vormen met de rechtse partijen van Lieberman en Naftali Bennet – minister onder Netanyahu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content