Israëli’s opnieuw op straat tegen regering ondanks aanslagen

Een luchtfoto toont een spandoek met daarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir en minister van Financiën Bezalel Smotrich tijdens een demonstratie tegen de justitiële revisie van Israëls nationalistische coalitieregering in Tel Aviv, Israël, 9 april 2023. © Reuters

Duizenden mensen zijn zaterdag op straat gekomen in Israël om te protesteren tegen de regering, en dat ondanks de gespannen veiligheidssituatie na aanslagen op de Westelijke Jordaanoever en in Tel Aviv, en een golf van raketaanvallen.

Demonstranten staken kaarsen aan en hielden een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van twee aanslagen. In Tel Aviv vielen vrijdagavond één dode en zeven gewonden nadat een Arabische Israëliër met een auto inreed op toeristen. De dader werd doodgeschoten. Eerder op de dag kwamen bij een aanval op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever twee jonge Brits-Israëlische zussen om het leven.

De aanslagen waren een Palestijnse reactie op Israëlische invallen in de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem, waardoor het geweld in de regio verder is opgelaaid.

Ook zaterdagavond was het op verschillende plekken onrustig in Israël. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldde dat een 20-jarige Palestijn door Israëlische troepen is doodgeschoten. Dat gebeurde tijdens confrontaties tussen het leger en een groep Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. En het Israëlische leger liet weten dat vanuit Syrië drie raketten richting Israël zijn afgevuurd. Een daarvan kwam terecht op de Golanhoogvlakte.

Hoewel de wekelijkse rally zoals gepland doorging, is een protestmars die voor daarna was gepland, op verzoek van de politie geannuleerd, aldus de organisatoren. Israël wordt al meer dan drie maanden geplaagd door massaprotesten tegen de justitiële hervormingsplannen van de extreem-rechtse religieuze regering van premier Benjamin Netanyahu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content