‘Israël zit achter afzetting Morsi’ (Erdogan)

Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan (AKP) zit Israël achter de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi.

“In Egypte wordt de democratie niet bepaald door de verkiezingen, maar wel door Israël”, zo heeft premier Recep Tayyip Erdogan gezegd op een bijeenkomst van zijn partij AKP in Ankara. Volgens Erdogan zijn dit niet zijn woorden, maar baseert hij zich op een uitspraak die in de in aanloop naar de Egyptische verkiezingen viel tijdens een ontmoeting tussen de Israëlische minister van Justitie en een vooraanstaande joodse intellectueel in Frankrijk.

“Zelfs als de Moslimbroeders het halen bij de verkiezingen, zullen ze er niet als overwinnaars uitkomen, want democratie is niet gebaseerd op de stembus”, hebben zij toen volgens Erdogan verklaard.

Verwoed criticus van Israël

Turkije heeft de afzetting van Morsi en de ontruiming van de kampen van de Morsi-aanhangers streng veroordeeld. Het land riep ook zijn ambassadeur terug uit Caïro, waarop Egypte hetzelfde heeft gedaan met zijn ambassadeur in Ankara. Een teken aan de wand dat de verhoudingen tussen beide landen serieus zijn verslechterd.

Erdogan onderhield zeer goede contacten met het regime van president Morsi. Op die manier kon hij zijn invloed in de regio gevoelig uitbreiden. Hij staat ook gekend als een rabiaat criticus van Israël. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content