Israël wil bevolking Golanhoogten verdubbelen

Een muur van prikkeldraad tussen Syrië en de Golanhoogten. © Getty Images

Israël wil de bevolking van de sinds 1967 bezette Golanhoogten verdubbelen tot 100.000 mensen. Premier Naftali Bennett heeft dat aangekondigd tijdens een regeringsbijeenkomst in een kibboets op het strategisch gelegen plateau nabij Syrië.

De plannen voorzien in twee nieuwe nederzettingen en uitbreiding van de stad Katzrin, waarmee een investering van omgerekend 280 miljoen euro is gemoeid. De Golanhoogten moeten volgens Bennett het technologisch centrum voor hernieuwbare energie in Israël worden.

‘Verschrikkelijke burgeroorlog’

Israël veroverde de Golanhoogten in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog en annexeerde het gebied in 1981. Volgens het internationaal recht behoort het tot Syrië. De Amerikaanse regering erkende vorig jaar evenwel de Israëlische soevereiniteit over de hoogvlakte van ongeveer 60 bij 25 kilometer.

‘Na meer dan tien jaar van verschrikkelijke burgeroorlog in Syrië, begrijpt ieder weldenkend mens op de wereld dat Israëlische, kalme, bloeiende en groene Golanhoogten beter zijn dan enig ander alternatief’, zei Bennett. Iets meer dan de helft van de bewoners van de Golanhoogten is joods. De rest zijn druzen en een kleine groep alawieten.

Partner Content