Het veiligheidskabinet van de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, heeft een nieuw voorstel tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook afgewezen. Het kabinet wil het voorstel wel nog bespreken en wijzigingen aanbrengen. Zo meldt een staatsvertegenwoordiger aan persagentschap Reuters.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, probeert een staakt-het-vuren door te voeren om de ondertussen 18 dagen durende hevige strijd tussen Israël en de islamitische militanten van Hamas in de Gazastrook te laten ophouden.

Details van het voorstel werden niet vrijgegeven, maar de anonieme staatsvertegenwoordiger vertrouwde Reuters toe dat Israël aanpassingen wilde doorvoeren voordat het akkoord zou gaan met een einde van de strijd.

Volgens de openbare omroep in Israël eist de regering van Netanyahu dat het Israëlische leger in de Gazastrook actief mag blijven om de 'aanvaltunnels', die door Hamas werden gegeraven, te vernietigen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de militanten - die sinds 2007 de controle hebben over Gaza - die voorwaarde zullen aanvaarden. Hamas heeft nog geen antwoord gegeven op het voorstel van Kerry.

Ondanks het voorlopig negatieve antwoord van Israël, hoopt Kerry een zeven dagen lange wapenstilstand te bereiken voor het Suikerfeest. De Amerikaanse minister zegt erin te geloven dat Netanyahu bereid is een oplossing te zoeken, zo schrijft de Britse omroep BBC.(WB)

Het veiligheidskabinet van de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, heeft een nieuw voorstel tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook afgewezen. Het kabinet wil het voorstel wel nog bespreken en wijzigingen aanbrengen. Zo meldt een staatsvertegenwoordiger aan persagentschap Reuters.De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, probeert een staakt-het-vuren door te voeren om de ondertussen 18 dagen durende hevige strijd tussen Israël en de islamitische militanten van Hamas in de Gazastrook te laten ophouden.Details van het voorstel werden niet vrijgegeven, maar de anonieme staatsvertegenwoordiger vertrouwde Reuters toe dat Israël aanpassingen wilde doorvoeren voordat het akkoord zou gaan met een einde van de strijd. Volgens de openbare omroep in Israël eist de regering van Netanyahu dat het Israëlische leger in de Gazastrook actief mag blijven om de 'aanvaltunnels', die door Hamas werden gegeraven, te vernietigen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de militanten - die sinds 2007 de controle hebben over Gaza - die voorwaarde zullen aanvaarden. Hamas heeft nog geen antwoord gegeven op het voorstel van Kerry.Ondanks het voorlopig negatieve antwoord van Israël, hoopt Kerry een zeven dagen lange wapenstilstand te bereiken voor het Suikerfeest. De Amerikaanse minister zegt erin te geloven dat Netanyahu bereid is een oplossing te zoeken, zo schrijft de Britse omroep BBC.(WB)