Nieuw-Zeeland stelt sinds 2008 ambassadeurs aan in Turkije die verantwoordelijk zijn voor een groter gebied. Nu weigert Israël echter de nieuwe ambassadeur, Jonathan Curr, toe te laten. De man zou normaal gezien naar Jeruzalem afreizen om er zijn papieren voor te stellen.

Geen accreditatie voor Israël en Palestina tegelijk

'Israël heeft Nieuw-Zeeland geïnformeerd dat het geen ambassadeur zou aanvaarden die ook vertegenwoordiger is bij de Palestijnse Autoriteit', getuigt buitenlandminister Murray McCully op de website van Associated Press.

Woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, meent dat het over een algemeen beleid gaat waarbij buitenlandse diplomaten niet geaccrediteerd worden als ze dat ook al voor de Palestijnse Autoriteit zijn. 'Het is niet specifiek tegen Nieuw-Zeeland gericht', citeert AP Nahshon. Ook de Israëlische ambassade in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington liet verstaan dat er 'absoluut geen verband is met de goede relaties tussen beide landen'.

Israël heeft volgens Nahshon geen actie ondernomen tegen de vorige twee ambassadeurs - die Nieuw-Zeeland evengoed bij de Palestijnen vertegenwoordigden - omdat het zich niet bewust was van die accreditaties.

'We willen twee-statenoplossing'

Eerste minister van Nieuw-Zeeland, John Key, zei tegen het persagentschap dat zijn regering tot 2012 internationaal als pro-Israël beschouwd werd. 'Daarna stemden we samen met 137 andere landen voor Palestina als waarnemersstaat bij de Verenigde Naties (VN). Sindsdien wordt Nieuw-Zeeland als meer neutraal gezien.'

'Onze visie is dat er vrede moet zijn in het Midden-Oosten. Uiteindelijk willen we een twee-statenoplossing', aldus Key tegen AP.

De ambassadeur van Nieuw-Zeeland in Turkije is ook verantwoordelijk voor de diplomatieke relaties met Jordanië, Georgië en Azerbeidzjan. Volgens de premier zou het 'duidelijk vrij lastig zijn' als de huidige werkwijze niet kan worden voortgezet. McCully gaat nu na welke stappen ondernomen kunnen worden. 'We hebben geen grote vertegenwoordiging in dat deel van de wereld', meent Key.

Nieuw-Zeeland stelt sinds 2008 ambassadeurs aan in Turkije die verantwoordelijk zijn voor een groter gebied. Nu weigert Israël echter de nieuwe ambassadeur, Jonathan Curr, toe te laten. De man zou normaal gezien naar Jeruzalem afreizen om er zijn papieren voor te stellen.'Israël heeft Nieuw-Zeeland geïnformeerd dat het geen ambassadeur zou aanvaarden die ook vertegenwoordiger is bij de Palestijnse Autoriteit', getuigt buitenlandminister Murray McCully op de website van Associated Press.Woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, meent dat het over een algemeen beleid gaat waarbij buitenlandse diplomaten niet geaccrediteerd worden als ze dat ook al voor de Palestijnse Autoriteit zijn. 'Het is niet specifiek tegen Nieuw-Zeeland gericht', citeert AP Nahshon. Ook de Israëlische ambassade in de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington liet verstaan dat er 'absoluut geen verband is met de goede relaties tussen beide landen'.Israël heeft volgens Nahshon geen actie ondernomen tegen de vorige twee ambassadeurs - die Nieuw-Zeeland evengoed bij de Palestijnen vertegenwoordigden - omdat het zich niet bewust was van die accreditaties.Eerste minister van Nieuw-Zeeland, John Key, zei tegen het persagentschap dat zijn regering tot 2012 internationaal als pro-Israël beschouwd werd. 'Daarna stemden we samen met 137 andere landen voor Palestina als waarnemersstaat bij de Verenigde Naties (VN). Sindsdien wordt Nieuw-Zeeland als meer neutraal gezien.''Onze visie is dat er vrede moet zijn in het Midden-Oosten. Uiteindelijk willen we een twee-statenoplossing', aldus Key tegen AP.De ambassadeur van Nieuw-Zeeland in Turkije is ook verantwoordelijk voor de diplomatieke relaties met Jordanië, Georgië en Azerbeidzjan. Volgens de premier zou het 'duidelijk vrij lastig zijn' als de huidige werkwijze niet kan worden voortgezet. McCully gaat nu na welke stappen ondernomen kunnen worden. 'We hebben geen grote vertegenwoordiging in dat deel van de wereld', meent Key.