'Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit nabij Damascus'

05/12/17 om 02:18 - Bijgewerkt om 04:48

Bron: Belga

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben Israëlische vliegtuigen maandag luchtaanvallen uitgevoerd nabij Damascus. Twee dagen dagen geleden werden ook al bombardementen gemeld door Israël in de buurt van de Syrische hoofdstad.

'Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit nabij Damascus'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu arriveert voor de wekelijkse ministerraad in Jeruzalem, 3 december 2017. © REUTERS

'Israëlische vliegtuigen viseerden de omgeving rond Jamraya, dat dichtbij Damascus ligt (ten noordwesten, nvdr.) en waar onder meer een wetenschappelijk centrum is gevestigd en een wapendepot van de regering en haar bondgenoten', zegt het Observatorium.

De Syrische staatsmedia bevestigen dat 'het luchtafweergeschut een Israëlische raketaanval op een van onze posities in de provincie Damascus heeft afgeslagen.' Er zouden drie raketten zijn neergehaald.

Zaterdag meldde het Observatorium dat Israëlische raketten waren afgevuurd op 'stellingen van het regime en zijn bondgenoten' ten zuidwesten van Damascus. De Syrische luchtafweer zou daarbij twee raketten hebben uitgeschakeld.

De Israëlische demarche in Syrië is volgens waarnemers vooral tegen aartsvijand Iran gericht, dat het regime van dictator Bashar al-Assad materieel steunt. Het wijst erop dat Israël bereid is zijn - officiële - neutrale houding in het conflict in buurland Syrië op te geven om de groeiende regionale invloed van Iran in te dijken. Dat ziet Israël immers als een existentiële bedreiging. Ook met de in Syrië aanwezige Libanese militantengroep Hezbollah, gesteund door Iran, zijn er aanzienlijke spanningen.

Na Israëlische bombardementen twee dagen geleden in de buurt van Damascus zei premier Benjamin Netanyahu in een videoboodschap dat hij niet zou toelaten dat Iran verder voet aan de grond krijgt in Syrië.

'We zullen niet toelaten dat een regime dat uit is op de vernietiging van de joodse staat zich militair ingraaft in Syrië, wat het geval lijkt te zijn, om onze staat te vernietigen', aldus Netanyahu.

Onze partners