Israël voert massale aanvallen uit op Gaza

Een Israëlisch artilleriestuk vuurt op de Gazastrook. © REUTERS

Het Israëlische leger voert zijn aanvallen op Gaza op. Volgens ooggetuigen wordt de Gazastrook onder vuur genomen door artillerie, geschut op oorlogsschepen en vanuit de lucht.

De hulpdiensten in de Gazastrook meldden meerdere aanvallen met dodelijke afloop. Zo kwamen zes Palestijnen maandagnacht om bij artillerievuur dat gericht was tegen het vluchtelingenkamp van Bureij, in het centrum van de Gazastrook. Onder de slachtoffers zijn drie kinderen en twee vrouwen, aldus woordvoerder Ashraf al-Qudra van de hulpdiensten. Er is hier ook sprake van meer dan vijftien gewonden.

Raketten op spelende kinderen

De Israëlische luchtmacht heeft het huis van Hamas-leider Ismail Haniya in het vluchtelingenkamp Chati, in het noordwesten van de Gazastrook, gebombardeerd. Dat meldden ooggetuigen en bevestigde zijn zoon.

In een communiqué spreekt Abed Salam Haniya van twee aanvallen op het huis. Ismail Haniya is de politieke leider van Hamas in de Gazastrook. Volgens de televisiezender van Hamas, al-Aqsa, vielen er geen gewonden en was de familie niet aanwezig in het huis.

In het vluchtelingenkamp van Chati kwamen maandag reeds acht kinderen en twee volwassen om. Volgens ooggetuigen vuurden F-16-straaljagers van het Israëlische leger vijf raketten af op een groep spelende kinderen. Het leger beschuldigde de tegenpartij van de feiten.

1113 doden

Nabij de zuidelijke kibboets Nahal Oz, vlakbij de grens met Gaza-stad, zijn maandag vijf Israëlische soldaten omgekomen toen ze aangevallen werden door een Palestijns commando. Die strijders poogden via een tunnel Israël te bereiken. Dat meldt het Israëlische leger dinsdag. Een aanvaller werd gedood.

In totaal lieten maandag tien Israëlische soldaten het leven. Bij gevechten in Gaza sneuvelde een soldaat en vier bemanningsleden van een tank kwamen nabij de grens met Gaza om bij een mortieraanval. Ook lieten drie Israëlische burgers het leven bij raket- of obusaanvallen.

Aan Palestijnse zijde lieten dinsdag al 26 mensen het leven. De dodentol komt zo op 1.113 sinds de start van de Israëlische operatie op 8 juli, aldus woordvoerder Ashraf al-Qudra.

‘Bloedbad’

De Braziliaanse presidente Dilma Roussef veroordeelde tijdens een debat georganiseerd door de krant Folha de Sao Paulo het “bloedbad” dat aangericht wordt door het Israëlische leger. “Wat nu in Gaza gebeurt, is zeer gevaarlijk”, zei ze. “Ik denk niet dat het om een genocide gaat. Het gaat om een disproportionele actie.”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content