Israël voert luchtaanvallen uit op Iraanse doelwitten in Syrië

10/02/18 om 11:23 - Bijgewerkt om 16:15

Bron: Belga

De Israëlische luchtmacht voerde zaterdagochtend zware luchtaanvallen uit op twaalf Iraanse en Syrische doelen in Syrië.

Israël voert luchtaanvallen uit op Iraanse doelwitten in Syrië

De gecrashte Israëlische F-16. © Reuters

Die luchtaanvallen kwamen er nadat een Israëlische F-16 crashte - volgens Damascus door hun luchtafweer, maar dat acht Tel Aviv 'niet waarschijnlijk'. Er loopt een onderzoek. De beide piloten van die F-16 konden zich redden met hun schietstoel, maar een van hen raakte wel zwaargewond.

Bij de luchtaanvallen van zaterdagochtend werden drie soldaten van pro-regeringstroepen gedood, aldus bronnen dicht bij de regering in Damascus. Onder meer de luchtmachtbasis T4 in de provincie Homs, een belangrijke basis voor regeringsleger en hun bondgenoten, werd onder vuur genomen. Het Israëlische leger had het in zijn communicatie over twaalf doelwitten, waaronder drie luchtafweerbatterijen en vier Iraanse doelen die 'horen tot het Iraanse militair materiaal in Syrië'.

Israël zoekt zelf niet de escalatie, maar geeft wel aan dat het zich klaar houdt om te reageren op alle gebeurtenissen. Reden voor de aanval van de Israëlische F-16 was, volgens Tel Aviv, een Iraanse drone die vanuit Syrië de grens met Israël overstak. Het is wel de eerste keer, sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011, dat Tel Aviv openlijk toegeeft dat het 'Iraanse doelwitten' aanvalt.

Onze partners