Israël stopt tijdelijk met luchtaanvallen, grondoffensief gaat verder

Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Israël stopt tijdelijk met het bombarderen van de Gazastrook, maar houdt het grondoffensief aan. De VN, de VS en China roepen op tot een staakt-het-vuren.

Het Israëlische leger houdt zich maandag aan een onofficiële, gedeeltelijk wapenstilstand. Een woordvoerster van het leger in Tel Aviv bevestigde dat de luchtmacht geen luchtaanvallen uitvoert op de enclave. Israëlische grondtroepen blijven in de oostelijke grensgebieden wel zoeken naar tunnels en vernietigen die. Ondertussen vragen de VN, de VS en China een staakt-het-vuren. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu wees een humanitaire pauze van 24 uur van de hand.

De Palestijnse islamistische beweging Hamas, aan de macht in de Gazastrook, had aangekondigd 24 uur lang geen raketaanvallen uit te vuren. Eerder had de beweging nog een door Israël voorgesteld humanitair staakt-het-vuren verworpen. De VN-Veiligheidsraad heeft intussen opgeroepen tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke stopzetting van de gevechten in Gaza. Ook de VS en China riepen op tot een staakt-het-vuren.

Barack Obama bevestigt recht van Israël op verdediging

In een telefonisch gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelde Barack Obama dat een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren een ‘strategische noodzaak’ is. Doel is een duurzaam bestand. De Amerikaanse president veroordeelde opnieuw scherp de Hamas-aanvallen en bevestigde het recht van Israël op zelfverdediging. Tegelijkertijd uitte hij zijn groeiende bezorgdheid over het stijgend aantal Palestijnse burgerdoden, de Israëlische slachtoffers en de humanitaire situatie in Gaza.

‘Een duurzame oplossing kan niet met wapens bereikt worden’, aldus de Chinese speciale gezant voor het Midden-Oosten, Wu Sike. Hij oordeelt dat de VN een beslissende rol moeten spelen bij de oplossing van het conflict.

VN-Veiligheidsraad vragen onvoorwaardelijke stopzetting in niet-bindende verklaring

Die riep, via de Veiligheidsraad, op tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke stopzetting van de gevechten in Gaza. Een staakt-het-vuren moet het leveren van humanitaire hulp mogelijk maken.

‘De Veiligheidsraad drukt haar sterke steun uit voor een oproep, door internationale partners en de VN-secretaris-generaal, om tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair staakt-het-vuren te komen, om zo de levering van hoognodige hulp mogelijk te maken’, klonk het in de niet-bindende verklaring van de raad. De raad benadrukt ook de nood voor een staakt-het-vuren tijdens het Suikerfeest, en daarna.

Tot slot roept het VN-gremium alle partijen in het conflict ook op om de humanitaire voorzieningen in de regio, waaronder ook die van de VN, te respecteren. De raad was om middernacht plaatselijke tijd samengekomen in spoedzitting. Die bijeenkomst duurde uiteindelijk slechts enkel minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content