Israël: Steun Mubarak

© Reuters

Jeruzalem wil zijn bondgenoten duidelijk maken dat het in het belang van het Westen en het hele Midden-Oosten is om de stabiliteit in Egypte te bewaren.

Israël heeft de Verenigde Staten en verschillende Europese landen opgeroepen om het regime van de Egyptische president Hosni Mubarak te blijven steunen.

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. Volgens het dagblad stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend een richtlijn naar tientallen ambassades, waaronder die in de VS, Canada, China, Rusland en verschillende Europese landen.

Jeruzalem wil zijn bondgenoten duidelijk maken dat het in het belang van het Westen en het hele Midden-Oosten is om de stabiliteit in Egypte te bewaren en dat bijgevolg voorzichtiger moet worden omgesprongen met openlijke kritiek op Mubarak.

De boodschap komt er nadat Washington en de EU hun steun aan het regime van Mubarak lijken op te zeggen.

De Israëlische regering bevestigt noch ontkent de oproep. Tot dusver hield Israël zich op de vlakte over de protesten in Egypte. Premier Benjamin Netanyahu heeft volgens Haaretz aan zijn ministers de opdracht gegeven om zich te onthouden van commentaar.

Protest

In Egypte wordt maandag voor de zevende dag op rij betoogd tegen het regime van Mubarak, die al 30 jaar aan de macht is. De protestbeweging heeft ook opgeroepen tot een algemene staking.

Mubarak heeft zijn nieuwe premier Ahmed Shafiq gevraagd om politieke en grondwettelijke hervormingen door te voeren, alsook het vertrouwen in de economie te herstellen door nieuwe jobs te creëren. Maar volgens waarnemers zullen betogers enkel vrede nemen met een vertrek van Mubarak.

Belgen

Touroperator Jetair haalt maandag al zijn 1.700 reizigers terug uit Egypte. Ze worden overgebracht naar Antalya in Turkije, waar ze hun vakantie kunnen voortzetten als ze dat wensen. Wie dat niet wil, kan op dinsdag terug naar België vliegen.

Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend waarop iedereen die familie of kennissen in Egypte heeft, terecht kan: 02/501.40.00 (Nederlands) of 02/501.40.01 (Frans). Ook via e-mail is Buitenlandse Zaken te bereiken, en dat op crise@diplobel.fed.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content